Hotarul imbratiseaza cele doua lumi

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela Stavrescu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mi-am instilat poezia lui Mallarme inca din adolescenta, printr-un studiu solitar, in anii petrecuti la liceul timisorean "Constantin Diaconovici Loga", astazi colegiu national, ani cand parcurgeam, cu initiative de self-made man/woman pe taramuri ale artei si ale intelectului, printr-o lectura sistematica, literatura universala, suplinind astfel orele dedicate prin programa acestei materii - timp pretios, in care profesoara de la clasa de umana unde invatam prefera sa faca dirigentie. Desi am condamnat-o si o voi condamna intotdeauna pentru asta, poate a fost mai bine asa, cu ea titanii s-ar fi pipernicit pana la stadiul de popor cuminte, conventional. Prin contrast, apropierea nemijlocita de marea literatura a reprezentat, prin autenticitatea ei, o experienta incomparabila. In plus, textelor lui Mallarme, indeosebi, li se potriveste degustarea singuratica, exilul unei lecturii exterioare oricarui status oficial.
Nu am patruns, asadar, in operele unor autori uriasi dusa de mana, ci m-am aruncat de-a dreptul in dogoarea flacarilor emanate de neostoiti dragoni salasluind, altfel linistiti si inofensivi, in vizuinile lor arhetipale. Insoteam lectura operelor prime cu aceea a unor excelente exegeze, la fel de vii. Daca poezia lui Mallarme m-a uluit de la bun inceput, Structura liricii moderne a lui Hugo Friedrich, cartea insotitoare, m-a deconcertat atunci, prin clasa a unsprezecea si, de fapt, nu m-a castigat pe de-a-ntregul niciodata.

Pentru mine, aceasta lucrare, socotita fundamentala, pacatuieste prin aceea ca adauga operelor comentate idei de neaflat in ele, preschimband astfel materialul originar in altceva, in argument al unui sistem propriu, de natura, evident, doar intelectuala (fie si filosofica). Inseparabila prin datul sortii, de lectura poeziei lui Mallarme, cartea cu pricina m-a indepartat de poezia lui si, in genere, de poezia moderna la care se referea, poezie care ma atragea magnetic si de care am continuat sa ma apropii, cu prudenta, numai prin forte proprii, cu atentia deschisa la maximum.

Am facut deci cunostinta cu poezia lui Mallarme simultan prin studiu solitar si printr-o contestatie critica, prin revolta fata de o critica intristatoare. Pentru mine era evident modul (pe care il gaseam de-a dreptul monstruos) de articulare a unor afirmatii in rationamentul lui Hugo Friedrich, panza mentala tesuta nu pentru a descifra poezie, ci pentru a sustine un sistem propriu, pornind de la afirmatii partial adevarate, situate insa, inflexibil, in jurul unor corpus-uri poetice foarte diferite, inabusite astfel, precum larvele unor insecte puternice sunt infipte de parinti, inca din faza de ou, in trupurile unor vietati neajutorate, mai idilice.

Un intelept oriental era de parere ca principala caracteristica a lumii occidentale o reprezinta tendinta de a interpreta, de a comenta si de a explica. In special in cazul unei traduceri, aceasta devine pretextul pentru ca intelectualul occidental sa creeze o orientare a ideilor inexistenta, in mare parte, in manuscrisul originar. Daca nu reusea sa prinda orientarea initiala a gandirii, fapt care se petrecea destul de des, el o introducea pe a sa, deseori arbitrara, pentru a demonstra un punct de vedere personal sau pentru a o utiliza ca demonstratie a teoriei preferate.

Cuvintele acestea, ale seicului sufit Hassan Effendi, definesc trairea mea din liceu, deznadejdea indescriptibila la vederea larvei lacome infasurate pe trupul diafan al poetilor atat de translucizi, incat deveneau, iata, pentru criticii voraci, o prada straniu de apetisanta. In primul rand, comestibila. Nu neg finetea simtului premonitoriu al criticului, care numea postulate prevestite si prevestitoare de epoci istorice.

Adevarul este ca eu, fara a sti aceasta cu precizie (caci ma refer la anii dinainte de 1990, cand cautarile spirituale erau dificile, prin lipsa bibliografiei si prin aura de ridicol, de spaima din jurul lor - a se vedea cacialmaua Meditatiei transcendentale) - tanjeam dupa absolut si aflam in Hugo Friedrich doar un apostol al tranzitoriului. Nu-l contestam atat pe el, necum pe poetii analizati, ci insesi orientarile unor epoci, infatisate cu o neutralitate aproape laudativa, in orice caz, cu totul pasiva si servil constatatorie, de excelentul, altfel, carturar.

Iar daca insist atat asupra acestui, anodin, in aparenta, incident, este pentru ca am iubit, de la inceput, si poezia, si critica, iar pe ultima am socotit-o indispensabila - un ghid in absolut. Nu puteam ierta o atare dezamagire. Cautam absolutul prin literatura (nestiind, in plan constient, aceasta): poezia trebuia sa-l ipostazieze, iar critica, sa-l descifreze. Poate parea absurd, dar momentul acesta, al lecturilor din liceu, mi-a structurat viata o data pentru totdeauna. De aceea ii acord acum atata atentie. Am constatat neputinta criticii de a explica absolutul.

Greseam oare? Nu era si cuvantul parte a absolutului? Pentru mine, atunci, asa era. Dar, daca absolutul nu e obligatoriu in critica si pentru ca iubeam literatura, evident, si dupa aceasta revelatie negativa, am devenit un soi de martor, dedat analizei prudente inainte de orice acceptare. Curand dupa aceea, casta universitara mi s-a dezvaluit ca obarsie a acestor erori.

Tot ce spun acum nu se indeparteaza de obiectul anchetei. Vorbind despre Mallarme, vorbesc despre mine. Vorbind despre mine, vorbesc despre ce a insemnat pentru mine Mallarme. In esenta, momentul a fost tragic. Lectura poeziei lui si a receptiei sale critice dobandeau, in mintea mea, o gravitate pe viata si pe moarte. Datorita acestui sentiment, devenit, ulterior, convingere bazata pe argumente solide din punctul meu de vedere si vitale pentru mine, mi-am ales un drum similar in parte cu al marelui poet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.