Hronicul si cantecul varstelor Lucian Blaga

Trimis la data: 2010-03-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: Raluca_O
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre scrierile postume ale lui Lucian Blaga , "Hronicul si cantecul varstelor" este cea mai interesanta carte pentru istoricul si critical literar. Raportata la universul copilariei si al adolescentei , la scolile pe care le-a urmat - aceasta scriere isi defineste prin ea insasi deosebita insemnatate.
O prima parte din ''Hronic'' se refera la varsta fragedei copilarii. E descrisa apoi casa parinteasca : '' o cladire veche destul de masiva in asemanare cu celelalte case dimprejur...''. Tatal poetului fusese elev al gimnaziului sasesc din Sebes, apoi al liceului Bruckenthal din Sibiu. Era un om intreprinzator, deschis civilizatiei, incercand sa introduca in sat inlesniciri tehnice, nu fara impotriviri locale.

Desi preot, tatal ''era un liber-cugetator'' si de o exuberanta deosebit de simpatica. Il pasiona literatura universala : citea pe Kant, Schopenhauer sau pe David Strauss. Acasa '' era calm si rar la vorba, dar nu ursuz''.

Mama era ''fara multa scoala, cu instincte materne si feminine preistorice-in sensul deplinatatii vitale, grele, masive''. Nu avea cunostinte folclorice deosebit de bogate dar traia intr-o lume croita pe masura celei folclorice, Fiinta impersonala, fara gand intors asupra ei insasi, mama era substanta activa in jurul careia luau infatisare palpabila toate randuielile vietii noastre.

Evocarea primilor ani de scoala, la Sebes - Alba, departe de casa parinteasca duce la unele schite ale lui Slavici, dar si la Amintirile din copilarie ale lui Creanga. Totusi poetul marturiseste peste decenii '' niciodata scoala si inima n-aveau sa se-ntalneasca''. In aceste cateva cuvinte este sintetizata drama tuturor copiilor despartiti de mediul lor funciar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.