I.L.Caragiale - La hanul lui Manjoala

Trimis la data: 2005-03-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 24
Autor: Sorina Boncea
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2855
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L.Caragiale a creat o operă cu particularităţi care o unicizează în contextul literaturii naţionale,dar şi universale,o operă în care se disting cu uşurinţă trei universuri diferite:comic,tragic şi fantastic.
Scriitorul,care afirmă:Eu nu scriu decât despre viaţa noastră şi pentru viaţa noastră, căci alta nu cunosc şi nici nu mă interesează, ca şi Maiorescu şi Eminescu se declară împotriva beţiei de cuvinte, a incapacităţii de a gândi, precum şi a parventismului.

Nuvela “La hanul lui Mânjoală” s-a publicat pentru prima oară in 1898, în Revista ilustrată “Gazeta Săteanului”.Textul a fost retipărit în volumele Momente (1901) şi Nuvele,povestiri (1908)Nuvela este o proză fantastică, fiind construită prin îmbinarea armonioasă a planului real cu cel fantastic.Acţiunea nuvelei se desfăşoară în doua planuri temporale şi spaţiale, unul obiectiv ,care înscrie evenimentele narate în prezentul realităţii şi celălalt plan, subiectiv, al fabulosului mitic, ce tulbură subconştientul uman.

Tema nuvelei ilustrează mitul folcloric al vrăjitoarei malefice, care-i întoarce din cale tulburându-le minţile, scoţând la suprafaţă dorinţe ascunse, dare care, odată ieşiţi din cercul magiei diavoleşti, îşi reiau făgaşul normal al vieţii.

Incipitul, sub forma monologului interior, conţine informaţia exactă referitoare la timpul şi spaţiul real şi anume că mai este „un sfert de ceas până la hanul lui Mânjoală..”.Nuvela debutează cu planul real, prin monologul naratorului care este şi personaj în ipostaza călătorului, această operă fiind printre puţinele opere ale lui Caragiale în care naraţiunea este la persoana I.

Personajul-narator, în ipostaza călătorului, se îndreaptă către Popeştii-de-sus, la polcovnicul Iordache, unde socoteşte că va ajunge în jurul orei zece.Personajul-narator este subiectiv, deoarece relatează propriile reflecţii privind călătoria prin intermediul monologului interior şi a stilului indirect liber.Punctele de suspensie folosite în calcularea orelor necesare până la destinaţie, în formularea concluziei că a „cam întârziat..trebuia să plec mai devreme..” şi a speranţei că polcovnicul îl va aştepta totuşi, dau monologului o discontinuitate a gândurilor şi împreună cu expresiile din limba vorbită,creează stilului o oralitate sugestivă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.