I.L.Caragiale - scriitor citadin

Trimis la data: 2010-03-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 1
Autor: Robert Drumea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L.Caragiale,ca scriitor citadin,evoca viata oamenilor de la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX,mai ales a bucurestenilor in viata de familie,scoala,justitie,prezinta "mofturile" si pe moftangii apartinand tuturor paturilor sociale si la toate varstele.O preocupare de viata cotidiana este si vizita-faptul de a merge la cineva in scopul intrevederii cu caracter prietenesc sau de curtoazie.
Destinata dialogului imediat cu publicul cititor de revista,schita,in cazul lui Caragiale,a luat forma,printre glume,calambururi,in paginile Moftului roman ,condus de acesta de-a lungul seriilor din 1893 si 1901-1903 si in Universul lui Luigi Cazavillian care-l invitase la colaborare.Tinand cont de spatiul limitat al unei gazete,ea a presupus un veritabil exercitiu de concentrare a constructiei si de conciziune a stilului.

Schita a devenit astfel un instantaneu ("moment" cum o va boteza autorul prin volumul din 1901),comic si sarcastic,semnificativ pentru o intreaga epoca,aceea de sfarsit de secol al XIX-lea,cu mascarada raporturilor guvern-opozitie,a tipurilor si institutiillor pandite de precaritate,de lipsa fondului intr-o democratie menita parca la o vesnica si tulbure pubertate.Este o creatie care democratizeaza literatura,o coboara in strada ridiculizand iluzia turnului de fildes si care demonstreaza ca nu exista un timp si un spatiu privilegiate ale eternului uman, ca acesta poate lua,extrem de veridic,tragic si comic,chipul moftangiului.

Desi de dimensiuni atat de reduse, fiind structurata pe un singur episod,desi se incadreaza fara efort in materialul interesat in primul rand de cotidian al presei,schita,prin valoare artistica are ca orice opera literara,un caracter exemplar:creeaza un univers coerent printr-o atitudine specifica fata de viata si de valorile ei.Comedia limbajului este acaparatoare si in schita Bacalaureat publicata in Universul la 15 septembrie 1900.Dialogul devine principalul mijloc de individualizare a personajelor si este in acelasi timp,in buna parte,purtator de naratiune.

Rasturnarea raportului intre naratiune si dialog,fiind vorba de genul epic are ca efect,pe de o parte vivacitatea expunerii,iar pe de alta parte senzatia ca nu atat intamplarea conteaza cat toata aceasta vorbire despre ea,prolifica si prolixa,un gen de iluzie care o acopera.Caracterul dramatic,precipitat si patetic al comunicarii,in contrast cu actul pe care il impune,trecerea bacalaureatului printr-o interventie,se releva drept fals,o masca incercand sa acopere adevarata atitudine fata de scoala.

Acesta este "un moft",un sistem ingrate de persecutie a odraslelor de "familie buna", din perspective protagonistei,doamna Caliopi Georgescu.Demersul ei,rugamintea adresata unui "bun prieten" de a intervene pe langa profesorul de filozofie in favoarea lui Ovidiu care se poticnise la morala,netulburat nici un moment de indoiala in legitimitatea lui,indeparteaza cu totul ideea ca scoala ar putea fi altceva decat o bagatela,un obstacol derizoriu si chiar rizibil in calea unui copil predestinat carierei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.