I.L.Caragiale viata si opera

Trimis la data: 2008-01-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 1089
Autor: Dani Budea
Dimensiune: 5kb
Voturi: 304
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1859,Caragiale a fost dat de catre parintii lui la scoala,astfel primele lui invataturi le-a primit de la preotul Marinache,care era parohul bisericii "Sfantul Gheorghe" din Ploiesti.Apoi el urmeaza cursul primar la Scoala domneasca numarul 1 din Ploiesti,la care reuseste sa termine al treilea,primind ca premiu carti.Intre anii 1864-1867 Ion frecventează gimnaziul Sf.Petru şi Pavel din Ploieşti.
In 1868,caragiale aflandu-se cu mama lui la Bucuresti,il intalneste pe Mihai Eminescu care i-a facut o impresie puternica asupra poetismului.
In 1876-1877 Luca devine corector la ziarul "Unirea democratica",din august până în septembrie, împreună cu Frédric Damé, scoate ziarul “Naţiunea română”,in 1877 scoate “Calendarul claponului”,în decembrie începe să publice în “România liberă”.Toate aceste articole compun "O cercetare critica asupra teatrului romanesc
".
In anul 1870,Caragiale e numit copist la Tribunalul Prahova,astfel el ajungand sa cunoasca lumea micilor functionari.Deoarece meseria de copist nu-i place,el lucreaza in calitate de corector si colaborator la diferite ziare,mai tarziu devine traducator de piese de Teatru National.
In revista "Ghimpele" Ion Luca Caragiale si-a facut debutul sau literar unde colaboreaza cu versuri si proza pana in 1875.El scoate revista "Claponul" pe care a redactat-o singur in 1877.
In luna februarie a anului 1878,fiind solicitat de prietenul sau Eminescu,Ion incepe sa lucreze pentru ziarul "Timpul",unde s-a facut un trio la care a mai participat si Ioan Slavici.

Prima lui comedie apare in anul 1879 care se numeste "O noapte furtunoasa",prin aceasta comedie Caragiale incepe seria capodoperelor sale.Urmatorul an scrie “Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.pe urma,in 1884,apare pentru prima data piesa "O scrisoare pierduta".In 1885 castiga concursul Teatrului National cu piesa "D-ale carnavalului".Ultima piesa este o drama care se numeste "Napasta" si care a fost inspirata din lumea satului.
Din anul 1890 caragiale se axeaza pe genul satiric scurt prin care realizeaza faimoasele sale "Momente" si cateva nuvele(“O făclie de Paşte”, “Cănuţă om sucit”, “Abu-Hassan”, “Calul dracului”,"Doua Loturi".In 1893 publica "Schitele".

In 1894 ajunge pentru scurt timp patron al "Berariei Academice".In 1905 se stabileste definitiv la Berlin unde incepe sa scrie “Titircă, Sotirescu & C-ie” in care apar personaje din "O scrisoare pierduta"si din "O noapte furtunoasa".ultimul sau volum apare in anul 1910 si se numeste "Schite noua".
In perioada 9-22 iunie Ion Luca Caragiale moare in locuinta sa din Berlin.este adus acasa de-abia in noiembrie si este inmormantat la cimitirul Serban-Voda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.