INSTITUTIA OMBUDSMANULUI LA NIVEL EUROPEAN

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

I. Aspecte functionale

II. Numire, revocare si atributii ale Ombudsmanului European

III. Codul Bunei Conduite si activitatea Ombudsmanului European

IV. Ombudsmanul European. Reglementarea legala

Concluzii

Bibliografie

Introducere

Infiintata prin Tratatul privind Uniunea Europeana, semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992, institutia Ombudsmanului European a fost garantia respectarii drepturilor individului, in conditiile mixajului evident al sistemului administrativ, indeplinind o functie de mediere, paralel cu cea de educare a cetateanului in relatiile sale cu birocratia, de protectie a lui.

In cadrul instituit de Tratate si de conditiile prevazute in acestea, Ombudsmanul European sprijina descoperirea cazurilor de administrare defectuoasa din activitatea institutiilor si organismelor Uniunii, cu exceptia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, atunci cand actioneaza in calitate juridica, si face recomandari in vederea stoparii acestora.

Realitatea demonstreaza ca exista o conexiune evidenta intre democratie si buna administrare, prima fiind o premisa a exercitarii extinse a conceptului de buna administrare. Protectia drepturilor omului se gaseste adesea inclusa in conceptul bunei guvernari, acestea fiind tratate in moduri fie ambigue, fie vagi, ca unul din mijloacele necesare pentru imbunatatirea dezvoltarii. Insa, din perspective morale si legale, drepturile omului trebuie sa fie considerate ca problema esentiala si distincta pentru orice stat, indiferent de stadiul dezvoltarii sale. Astfel, autorul prezinta in ultima parte a lucrarii modul in care in diferite state europene este reglementata institutia ombudsmanului, mandatul si atributiile acestuia si impactul asupra protectiei drepturilor omului la nivel national.

Abordarea mijloacelor necontencioase de promovare si protectie a drepturilor omului presupune obiectivarea statutului, a rolului si competentelor institutiei de tip Ombudsman. In stadiul actual al unei Europe extinse, diversitatea, ca principiu, guverneaza atat conceptul general de drepturi ale omului, cat si mijloacele de solutionare a incalcarii acestora. Experienta europeana si internationala a demonstrat ca este o evidenta incontestabila fenomenalizarea unui cadru juridic national, a practicilor conexe, reliefand, totodata, costurile, termenele, procedurile greoaie frecvente, aparute ca efect al utilizarii mijloacelor contencioase in privinta problemei respectarii drepturilor omulu . Pe aceste coordonate, crearea, dezvoltarea si/ sau eficientizarea unor institutii sau organisme de protectie si promovare a drepturilor omului prin mijloace necontencioase ar reprezenta garantia aprofundarii democratiei si, implicit, a consolidarii statului de drept.

Pornind de la ipoteza ca tratarea axiomatica a problemei de fata impune, din perspectiva evolutiei continue a viziunii si practicii in materie, dezvoltarea acesteia, ne propunem implicarea in demonstratii si argumentari a tuturor modalitatilor oportune stiintelor juridice si administrative si abordarea acestora de la general la particular, in scopul relevarii evidentei institutiei de tip Ombudsman, cu nomenclaturizari diferite, in functie de fiecare tara care a adoptat-o: Mediatorul/Ombudsmanul European, Mediatorul Republicii, Defensor del Pueblo, Provedor de Justicia, Avocatul Poporului, Procuror Parlamentar, Aparator Public, Comisar pentru drepturile omului, Avocat General, Comisar Parlamentar, Controlor de Stat etc. Descrierea exhaustiva a misiunii acestora a constituit obiectul de interes al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, adoptata la Roma, la 4 noiembrie 1950, al Pactului International cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, adoptat de Adunarea Generala a ONU la 16 decembrie 1966, al Pactului International cu privire la drepturile civile si politice, adoptat de Adunarea Generala a ONU la 16 decembrie 1966, texte care vor constitui reperul nostru functional.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.