Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica

Trimis la data: 2015-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Rafael_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitorul Ion Marin Sadoveanu, a trait in perioada 1893-1964, s-a nascut la Bucuresti ca fiu al unui medic, iar in 1915 isi ia licenta in drept. Ca romancier debuteaza in anul 1944 cu romanul Sfarsit de veac in Bucuresti, scris in 1935, si apoi publicat complet si revizuit in 1955, dupa afirmatiile sale in februarie 1955: Cartea aceasta n-a fost scrisa ca sa treaca timpul si nici din vreo intrecere sau ravna literara. Ea a fost impusa de realitate autorului ei si a pretuit pentru el cat o eliberare...
Intr-o noapte de decembrie viforos a anului 1935 s-a asternut prima pagina din ceea ce avea sa fie povestirea vietii plina de izbanda a lui Iancu Urmatecu...dupa mai multe tergiversari, din primavara pana in toamna anului 1943, el si-a capatat definitiva inchegare, asa ca a putut vedea lumina zilei in februarie 1944... . Biruind piedicile adversitatii sau ale simplitatii, cartea a aparut sprijinindu-se pe cateva prietenii si obiective aprecieri.

Romanul este o pictura psihologica si sociala de caractere, de moravuri si de atmosfera, reactualizand cunoscutul conflict dintre arivistul dinamic, viril si fara scrupule si vechea boierime , a carei cadere sociala si biologica, este fatala si iremediabila. Descrierea minutioasa a Bucurestiului, vazut ca un amestec pitoresc de balcanism si occidentalism, se face prin structuri conflictuale si tipologice balzaciene. Romanul exceleaza mai ales prin prezenta lui Iancu Urmatecu, personaj de o deosebita complexitate, in care inteligenta si pasiunea, sentimentalismul, cinismul si lipsa de scrupule, coexista verosimil.

Frapeaza cursul lent al naratiunii, sprijinita pe lungi descrieri rafinate si pe acute si precise analize sufletesti. La I.M.Sadoveanu, tipul arivistului, atat de frecvent aparut in romanul social, de la N.Filimon si pana la el, care a incercat sa-I dea o identitate literara, a fost reabilitat de el, fireste este vorba de o reabilitare artistica, provenita din acea tainica simpatie fata de erou si din stapanirea de sine a scriitorului, care a renuntat sa mai faca un proces etic si social al tipului intr-o cronica romantata , vecina cu rechizitoriul.

Iancu Urmatecu- fost arhivar si devenit om de incredere si de afaceri al baronului Barbu, boier conservator, ursit sa se ruineze in etape, prin aboseala biologica si incapacitate de a-si descurca propria-i avere- are toate tarele morale ale arivistului. Egoist, violent, prost crescut, afemeiat, acaparator prin mijloace necinstite, fudul si incult, viclean si capabil sa-si inlature adversarii ce se pun in calea poftelor lui cu brutalitate, iubitor de chefuri nastrusnice , corupator de constiinte si cainos cu amantele.

Urmatecu este un instinctiv, ajutat de o inteligenta practica, exceptionala. Cu dragoste nealterata de viata si de toate placerile ce I le poate smulge, este alcatuit din pasta oamenilor tari, nascuti sa biruiasca. Procesul ascensiunii lui se petrece in ordinea sociala, dar si in suflet, atat cat poate recepta un rudimentar. Urmatecu e dornic de confort, de o ambianta agreabila, de ascensiunea nu numai a lui, ci si a familiei lui. Coana Mita, sotia, si Amelica, fiica, sunt solidare cu toate aspiratiile lui sociale, alcatuind o celula indestructibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.