Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica

Trimis la data: 2006-08-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 517
Autor: Doina S.
Dimensiune: 11kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica - Scriitorul Ion Marin Sadoveanu, a trăit în perioada 1893-1964, s-a născut la Bucureşti ca fiu al unui medic, iar în 1915 îşi ia licenţa în drept. Ca romancier debutează în anul 1944 cu romanul Sfârşit de veac în Bucureşti, scris în 1935, şi apoi publicat complet şi revizuit în 1955, după afirmaţiile sale în februarie 1955: Cartea aceasta n-a fost scrisă ca să treacă timpul şi nici din vreo întrecere sau râvnă literară. Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica
Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica - Ea a fost impusă de realitate autorului ei şi a preţuit pentru el cât o eliberare… Într-o noapte de decembrie viforos a anului 1935 s-a aşternut prima pagină din ceea ce avea să fie povestirea vieţii plină de izbândă a lui Iancu Urmatecu…după mai multe tergiversări, din primăvara până în toamna anului 1943, el şi-a căpătat definitiva închegare, aşa că a putut vedea lumina zilei în februarie 1944… . Biruind piedicile adversităţii sau ale simplităţii, cartea a apărut sprijinindu-se pe câteva prietenii şi obiective aprecieri.

Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica - Romanul este o pictură psihologică şi socială de caractere, de moravuri şi de atmosferă, reactualizând cunoscutul conflict dintre arivistul dinamic, viril şi fără scrupule şi vechea boierime , a cărei cădere socială şi biologică, este fatală şi iremediabilă. Descrierea minuţioasă a Bucureştiului, văzut ca un amestec pitoresc de balcanism şi occidentalism, se face prin structuri conflictuale şi tipologice balzaciene.

Romanul excelează mai ales prin prezenţa lui Iancu Urmatecu, personaj de o deosebită complexitate, în care inteligenţa şi pasiunea, sentimentalismul, cinismul şi lipsa de scrupule, coexistă verosimil. Frapează cursul lent al naraţiunii, sprijinită pe lungi descrieri rafinate şi pe acute şi precise analize sufleteşti.

La I.M.Sadoveanu, tipul arivistului, atât de frecvent apărut în romanul social, de la N.Filimon şi până la el, care a încercat să-I dea o identitate literară, a fost reabilitat de el, fireşte este vorba de o reabilitare artistică, provenită din acea tainică simpatie faţă de erou şi din stăpânirea de sine a scriitorului, care a renunţat să mai facă un proces etic şi social al tipului într-o cronică romanţată , vecină cu rechizitoriul.

Iancu Urmatecu- fost arhivar şi devenit om de încredere şi de afaceri al baronului Barbu, boier conservator, ursit să se ruineze în etape, prin aboseală biologică şi incapacitate de a-şi descurca propria-i avere- are toate tarele morale ale arivistului. Egoist, violent, prost crescut, afemeiat, acaparator prin mijloace necinstite, fudul şi incult, viclean şi capabil să-şi înlăture adversarii ce se pun în calea poftelor lui cu brutalitate, iubitor de chefuri năstruşnice , corupător de conştiinţe şi câinos cu amantele.

Urmatecu este un instinctiv, ajutat de o inteligenţă practică, excepţională. Cu dragoste nealterată de viaţă şi de toate plăcerile ce I le poate smulge, este alcătuit din pasta oamenilor tari, născuţi să biruiască.

Procesul ascensiunii lui se petrece în ordinea socială, dar şi în suflet, atât cât poate recepta un rudimentar. Urmatecu e dornic de confort, de o ambianţă agreabilă, de ascensiunea nu numai a lui, ci şi a familiei lui. Coana Miţa, soţia, şi Amelica, fiica, sunt solidare cu toate aspiraţiile lui sociale, alcătuind o celulă indestructibilă.

Urmatecu are un sentiment inalterabil al familiei, iar satisfacţiile lui extraconjugale sunt numai o formă a lăcomiei lui de viaţă. Îşi caută un ginere harnic, deştept, în doctorul Matei Sântu, băiat de la ţară, crescut în aprige nevoi şi stimat pentru însuşirea lui de cărturar.

Urmatecu, aspiră şi în ordinea morală şi intelectuală, preţuind manierele, sentimentele şi cultura clasei sociale în care vrea să intre, deşi formaţia lui este cristalizată şi nu se mai poate depăşi. Strânge, minte, înşală, pentru familie, pe care o vrea la nivelul la care el nu se poate ridica. Este un ambiţios de mare clasă, dar îşi îngrădeşte ambţia în interesul total al familiei.Vaza lui personală e dobândită cu ajutorul baronului Barbu, ca personaj central de mare amploare, este dezvăluit progresiv, el este pivotul întregii lumi care foieşte în jurul lui.

Iancu Urmatecu face parte din familia de arivişti a lui Dinu Păturică sau Tănase Scatiu, fără a fi însă apropiat de ei pe latura specific individuală. Eroii lui Nicolae Filimon şi ai lui Duiliu Zamfirescu, erau mult mai reduşi la proprietăţile tipice ale parvenirii materiale, pe când Urmatecu este îndrumat de o voinţă extaodinară , dublată de o inteligenţă neobişnuită. Scheletul psihologic al lui, este îmbrăcat într-o sumă de caracteristici şi nuanţe care însufleţesc şi umanizează portretul său literar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.