Iarna

Trimis la data: 2005-10-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 3211
Autor: Adela Pavelescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 855
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia “Iarna” este un pastel creeat cu ajutorul unui limbaj aristic incarcat cu figuri de sil: personificari, epitete, comparatii, inversiuni, hiperbole,metafore. Poezia cuprinde doua tablouri:in pima parte- corespunzatoare primelor trei strofe-este descris un spatiu vast,in care ninsoarea acopera intreaga tara,iar in a doua parte –ultima strofa- prezinta acelasi peisaj inseninat de aparitia soarelui si insufletit de prezenta omului si de clincletul de zurgalai al saniei.
In prima strofa este descris tabloul de natura in care iarna personificata “cerne” din vazduh “norii de zapada “ in cantitati enorme incat par “lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada”.Spatiul ceresc este sugerat de espersiile:”din vazduh”,”norii de zapada”. Fulgii personificati care intr-un dans de “fluturi albi” imprastie “fiori de gheata” pe ai tarii umeri dalbi”,tara fiind personificata aceasta aratand ca o doamna cu umeri albi.

In prima strofa atmosfera este apasatoare deoarece orizontul este acoperit de o perdea groasa de nea,iar nota de veselie,voiosie este data de roiul de “fluturi” care “danseaza” in aer. Imaginile vizuale sunt alcatuite cu ajutorul figurilor de stil:epitetele personificatoare- “cumplita iarna”,” troiene calatore”,”fiori de gheata”,”umeri dalbi”-, personificari –“fulgii zbor”,”iarna cerne”,”iarna[…]cerne”,”fulgii[…] raspandind” si comparatia “fulgii[…]plutesc in aer ca un roi de fluturi albi”.

In strofa a doua abundenta zapezii este scoasa in evidenta prin repetitia verbului “ninge” si a adverbului “iara”.In aceasta strofa ninsoasrea este atat de puternica incat “mandra tara”(epitet personificator aflat in inversiune)personificata “se imbraca” cu o “zale argintie”(hiperbola).Desi timid soarele ne da o speranta in aceasta mare de ninsoare facandu-si aparitia printre nori intr-o dubla comparatie “soarele rotund si palid(epitet personificator) se prevede printre nori ca un vis de tinerete “.

In a treia strofa se accentueaza impresia de natura alba prin enumeratia :tot e alb pe camp, pe dealuri,impregiur,in departare” aceasta marcand planul terestru.Al doilea vers este imbracat de catre autor cu o imagine de fictiune unde plopii par “ca fantasme albe”(comparatie),acestia intinzandu-se in zare unde se zarecs sub “clabucii albi de fum” satele,acestea parand pierdute datorita abundentei de nea.

In aceasta strofa predomina imaginea vizuala ,pustietatea fiind prezeata prin enumeratia :”fara urma, fara drum,pe intinderea pustie”.Fictiunea este realizata prin intermidiul epitetelor:”fantasme albe” ,”intinderea pustie”,”clabucii albii”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.