Iarna - pastel

Trimis la data: 2014-06-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Pantea
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de "pastel" nu este unul originar literar ,ci a fost imprumutat din artaplastica ,unde denumeste un tablou realizat in tonuri palide ,delicate ,de obicei descriindnatura .Creatorul speciei literare intitulate "pastel" in literatura romana este VasileAlecsandri . Poeziile sale care se incadreaza in aceasta sfera tematica au aparut intai inrevista "Convorbiri literare" in anii 1868-1869 .Criticii literari au impartit ciclulpastelurilor in doua mari parti :o zona centrala ,unitara si masiva ,alcatuita din treizeci depoezii inspirate din peisajul autohton si o zona marginala ,alcatuita din zece piese cusimbolism exotic : "Mandarinul" ,"Pastel chinezesc"...
O categorie aparte o formeaza pastelurile inspirate din peisajul iernii : "Sfarsit detoamna" , "Iarna" ,"Mezul iernei" ,"Gerul" ,"Viscolul" ."Iarna" este o creatie liricacare ,din punct de vedere tipologic ,prezinta toate trasaturile specifice unui pastel :este odescriere in versuri prin care poetul isi exprima direct trairile sufletesti legate decontemplarea unui colt de natura .
Titlul

Titlul poeziei sugereaza incadrarea si poate functiona de asemenea ca o invitatie catrecititor , de a privi spectacolul iernii cu ochii sufletului .Prima strofa
Prima strofa contureaza imaginea de fundal a tabloului hibernal :pamantul este unit cucerul de catre "lungi troiene calatoare" .Din punct de vedere cromatic ,predomina albul sinuante care se asociaza acestui fond :"fulgii zbor" "ca un roi de fluturi albi" ,"raspandind"fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi" .

Ne aflam in fata unui grandios spectacol al fortelor naturii ,redat prin multimeaepitetelor ("cumplita iarna" ,"nori de zapada" ,"umeri dalbi" ,"fluturi albi") ,care descriuimaginativ caracteristicile cele mai importante ale acestui anotimp si admiratia autoruluifata de frumusetea peisajului .Tabloul este conturat in linii generale .Se zugraveste cu precadere dimensiuneacosmica a acestui anotimp ,caci poetul isi opreste privirea asupra vazduhului ,a norilor ,afulgilor care plutesc in aer .Singura miscare ,dar si ea lina ,dulce ,este de fapt joculmicilor cristale de gheata (sugerat prin intermediul comparatiei : fulgi "ca un roi defluturi albi") .

Existenta planului terestru este doar amintita :orizontul este redat printr-olinie confuza ,iar personificarea si inversiunea "ai tarii umeri dalbi" nu desemneaza uncontur clar .Strofa a doua imbogateste dimensiunea cosmica a descrierii .Soarele ,un alt simbol almacrocosmosului ,isi face aparitia pe bolta ,chiar daca nu mai are puterea caldurii sistralucirii de odinioara .Poate de aceea poetul se simte nostalgic si neputincios ca sisoarele ,intelegand ca iarna si-a castigat atat de multe drepturi ,incat nu mai existasperanta reinvierii naturii vegetale .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.