Iarna de Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2014-04-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vasile Alecsandri este creatorul pastelurilor in limba romana si unul dintre reprezentantit lor de seama. El a infatisat in pastelurile sale diferite peisaje intre care tinutul Mircestilor, fenomene ale naturii, muncile agricole, anotimpurile.
In stransa legatura cu aspectele infatisate poetul si-a exprimat direct sentimentele cu ajutorul figurilor de stil. Prima nota caracteristica este descrierea unui aspect din natura care se intalneste si in poezia "iarna".
Aici poetul zugraveste o imagine de ansamblu a naturii coplesite de ravagiile iernii, peisajul fiind insufletit in final de aparitia soarelui. El are in vedere toate elementele specifice ale acestui anotimp zapada abundenta, frigul si permanenta ninsorii in timp si spatiu (ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara) iar intinderile s-au imbracat haina alba a ienii ( cu o zare argintie se imbraca mandra tara) , peisajul este pustiu ( si pe-n tinderea pustie, fara urme fara drum se vad satele pierdute sub clabucii albi de fum). Peisajul se insufleteste odata cu aparitia soarelui care ( straluceste si dismiarda oceanul de ninsoare).

Ca in orice pastel, in stransa legatura cu aspectele descrise poetul isi exprima direct propriile sentimente. Astfel la inceput el pare uimit, infiorat in fata spectacolului maret, fantastic dar si ciudat al iernii. Apoi cand ninge in permanenta si iarna devine atat puternica, isi fac loc sentimentele de neliniste , de teama, care se transforma intr-o puternica stare de incordare, izvorate din neputinta de a se impotrivi ravagilor iernii.Starea de spirit se schmba insa cand apare soarele , cand sunt exprimate bucuria, dragostea de viata care inlocuiesc teama de pana acum.Aceste sentimente arata si prezenta eului liric iar natura personificata pare ai prelua starile sufletesti.

Fiind un pastel, deci o descriere literara in poezia "Iarna" sunt prezentate imagini artistice in care predomina cele vizuale. Peste tot este prezenta culoarea alba in toate noantele ei de la cenusiul fumului care iese in clabuci albi pana la albul stralucitor al soarelui si al "oceanului de ninsoare" unde argintul pur se imbina cu argintul estompat.

Asa se explica faptul ca figura de stil cel mai des folosita in descrierea peisajului este epitetul cromatic" fluturi albi" ," umeri dalbi", " zale argintie", "clabuci albi ", caruia i se adauga comparatiile "ca un roi de fluturi albi" si "ca fantasme albe" sporind astfel senzatia de potop hipernal halucinant.

In finalul poeziei apare si o imagine auditiva (clinchetul zurgalailor) de o rara delicatete care vine sa rupa monotonia vizoalului, a albului care domina. Aceasta imagine este realizata prin epitetul personificator voios ante pus (voios rasuna).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.