Iarna de Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2010-02-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 699
Autor: Marian2550121
Dimensiune: 188kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia “Iarna”este un pstel,deoarece intruneste caracteristicile unui aspect din natura cu ajutorul descrierii subiective,care alterneaza cu atitudinea plina de admiratie la aparitia fulgilor de zapada,asemanati ca un roi de fluturi albi.
La inceput,iarna, starneste in sufletul eului lyric un sentiment de spaima.Epitetul “cumplita”subliniaza starea de neliniste in sufletul eului lyric.

Epitetul personificator”cerne”ii atribuie naturii sentimente care inseamna munca pe care iarna o face ca sa aduca fulgii de zapada ca o gospodina.

In a doua strofa,repetitia”ziua ninge ,noaptea ninge, dimineata ninge iara”scoate in evidenta persistent si intensificarea ninsorii.
Metafora”Cu o zale argintie”arata ca peisajul este asemenea unui lantisor de argint.Comparatia”Ca un vis de tinerete”constitue o meditatie,privind trecerea ireversibila a timpului.

Comparatia din a treia strofa”Ca fantasme albe plopii”subliaza actiunea vantului puternic ,care imprastie fulgii de zapada care s-au pus in pamant”.In a treia strofa, aparitia soarelui schimba atmosfera ,eul liric, devine optimist, increzut in triumful binelui admirand fara reserve “oceanul de ninsoare”.

Eul liric,vazand o sanie trecand peste vai, ii atribuia acestuia niste sentimente de copil admirand de indepartare “clinchete de zurgalai”.
Definitii:Metafora este o figura de stil prin care se atribuie cuvintelor alte sensuri decat cele obisnuite.

Epitetul, este figura se stil,prin care se atribuie obiectelor,actiunilor etc., insusiri deosebite,punadu-le intr-o lumina noua aparte.Tabloul este o forma a descrierii,prin care se prezinta un colt din natura,peisaj,fenomen sau un interior,scene din viata de zi cu zi etc.

Pastelul este o opera lirica in versuri,in care se realizeaza un tablou din natura cu ajutorul descrierii si in care se exprima in mod direct sentimentele eului lyric fata de elementele prezentate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.