Iconostas si Fragmentariu

Trimis la data: 2013-01-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 23kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Romantica poveste, cuprinzand numeroase episoade, scrisa intr-un stil de mare tensiune patetica, amestecat cu note realiste si cu multe descrieri incarcate de culoare, prezinta interesul de a ne face sa intelegem conexiunea motivelor in sufletul tanarului scriitor Eminescu." (Tudor Vianu, Mihai Eminescu, in "Istoria literaturii romane modern")
Eminescu are o satisfactie profesionala de a-si incepe operele cu intriga subiectului, pentru a face mai misterioasa conectarea cititorului la receptarea mesajului prozei.
Plasata in spatiul jidovesc din regiunea Sucevei, intr-un timp stapanit de rituri vechi, actiunea operei se suprapune cu prezentarea initiala a cadrului naratiunii, a unui spatiu real, temnita jidanilor cu gratii de fier in care este prizoniera eroina secundara a operei, insotita de pruncul ei micut.Din scena firului epic, pare sa nu lipseasca luna "ce inota pe nouri fugitori", luminand stalpul boltit al temnitei.Prezentata prin mijloace directe de caracterizare, "se vedea o figura nalta de femeie, alba ca varul, cu ochii turbati si ficsi".

Epitetul dublu"cu ochii turbati si ficsi "are rolul de a sublinia suferinta femeii intemnitate, frangadu-si "mainile in lanturi".Suferinta femeii este acutizata de prezenta la picioarele sale, a cadavrului copilului ei dezbracat si pus pe paie, luminat doar de razele lunii.Femeia se afla intr-o stare critica, asemanatoarei celei de dementa, "incat parea o statuie si una cu stalpul", de care se rezemase pentru a indura mai departe chinul mortii copilului ei.O trasatura romantica a acestei proze este starea confuza a femeii legata de conceptul de viata-moarte, pentru ca nu urmareste succedarea fireasca a acestui termen.

Revenita la starea materna, simti ca trebuie sa-si ia pruncul in poala, vorbindu-i "cu glasul incet, uimit, nebun",motiv pentru care surase la aceasta retraire. Deodata, in starea euforica maternala, femeia da curs unui discurs laudativ la adresa pruncului ei, pe care il considera inca in viata, in bratele ei.Sub toate apelativele afective "steaua mea, ingerul meu, frumosul meu inger" pare ca vrea sa ii marturiseasca un lucru de mare importanta.Isi invoca durerea , mentionand de asemanarea caderii templului Sionului in ruina, o alta cauza fiind pentru marirea poporului lui Israel, plange in singuratate si spera la ziua cand un erou se va ridica deasupra tuturor, care le va aduce si parintilor "marire si noua putere".

Cazuta in cealalta extrema a suferintei materne, femeia ii dezvaluie pruncului fara suflare, secretul stiut doar de ea: ca el este acel erou" si tu esti acel erou."El este Mesia, ii destainuie copilului originile sale, tatal rege, mama sclava, dorind sa-l vada incoronat. Pentru a-i potenta originea de os domnesc, femeia ii insemneaza fruntea copilului cu un cerc de aur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.