Ideea europeana

Trimis la data: 2014-07-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_D
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu demult, un ganditor vorbea despre "cele trei Europe": el avea in vedere, pe langa Occident, si Europa Centrala si RasaAZriteana. La o privire atenta, constatam ca si celelalte doua Europe s-au straduit, in decursul timpului, sa polarizeze in jurul lor comuAZnitati supranationale cat mai mari. Desigur, in respectivele situatii, fieAZcare venea cu propria tabla de valori. Intr-un eseu patrunAZzator, G. SchopAZflin le trecea in revista in raport cu proiectul european si tabla de valori occidentala.
In Europa Centrala, primul stat care a incercat sa adune in jurul lui o ecumene care sa se propage dincolo de limitele propriei etnii a fost statul maghiar. Intemeiat de Stefan cel Sfant in sec. X, acest stat datorat razboinicilor asiatici crestinati si deveniti bratul inarmat al papalitatii pe directia Rasaritului ortoAZdox ori pagan (precum in "imperiile stepei": cel peceneg si cel cuman) a reusit, printr-o serie de cuceriri teritoriale din peAZrioada arAZpadiAZana si printr-o politica dinastica inteligenta, sa ia dimensiAZunile unui regat cu ambitii cvasiimperiale.

Aceasta evolutie a fost insa, inca devreme, zagazuita spre apus de imAZparatii austriAZeci, iar ulterior i�oe dupa episoade impresionante care au cuprins inclusiv uniuni dinastice cu Polonia i�oe a cedat total, pana la dezmembrare, in fata ofensivei turcesti. La 1526, prin batalia de la Mohacs, visul maghiar se spulbera. Regatul se dezmem-bra, parte trecand la imparatul austriac, parte deveAZnind pasalac, iar un al treilea segment constituindu-se intr-un principat autoAZnom. El urma sa cunoasca o noua, parelnica, afirmare o data cu semnarea pactului dualist cu curtea de la Viena, in 1867. Dar de asta data nu mai era vorba de un impeAZriu maghiar, ci de o participare a clasei nobiliare maghiare la gestionarea teriAZtoriilor aflate in posesie austriaca.

Un alt stat preocupat sa-si croiasca un destin imperial a fost Regatul Polono-Lituanian. Ambitionand sa se extinda inspre rasarit si sud, pe seama populatiei rusofone din Galitia si UcraiAZna, ca si pe seama romanilor din Moldova, coroana polona s a vazut, la randul ei, pusa in dificultate de avansul Imperiului Otoman in Europa Centrala, pentru ca ulterior sa faca, ea inAZsasi, obiectul impartirii intre marile imperii hraparete din jur (Austria, Rusia, Prusia) in doua randuri, disparand ca stat pana dupa Primul Razboi Mondial.

Marele purtator al ideii de "comunitate superioara" in EuroAZpa Centrala a fost insa Imperiul Habsburgic. El s-a afirmat devreme ca un campion al ideii imperiale si i�oe gratie unei poliAZtici suficient de abile i�oe a reusit, vreme de o mie de ani, sa-si onoreze ambitiile, extinzandu-si dominatia catre rasarit si sud si pledand pentru unificarea tuturor germanilor sub autoritatea sa. Dupa o competitie stransa cu Imperiul Otoman pentru doAZmiAZnarea Europei Sud-Estice si Centrale, sfarsita imediat dupa ultimul asediu turcesc asupra Vienei (1683) si dupa cuceririle teritoAZriale rapide ce au urmat, Austria a ramas in competitie cu celeAZlalte doua puteri din zona:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.