Ideea unitatii europene

Trimis la data: 2015-05-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 72
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu_F
Dimensiune: 87kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unitatea europeana este un concept obsesiv utilizat in prezent in mass-media, mediul universitar, politic romanesc si european in general. Ideea de unitate europeana nu este insa ceva nou, o creatie a noii gandiri europene, ci are radacini adanci la nivelul istoriei continentului. La inceputuri ea a fost abordata din perspectiva gasirii unei solutii pentru evitarea conflictelor dintre statele batranului continent si prin consecinta pentru o viata mai buna a populatiei.
De altfel, securitatea si bunastarea sociala s-au pastrat de-a lungul timpului pana in ziua de azi ca principalele forte motrice ale integrarii europene.Platon a fost primul ganditor care a sustinut ideea pacii prin organizarea de confederatii. In acea vreme, confederatia cetatilor grecesti dispunea de institutii religioase si politice comune, forumul de solutionare a diferendelor dintre cetati constituindu-l Consiliul amfictionilor.

In epoca romana, datorita prevalentei pornirilor razboinice, de cucerire, a fost parasita ideea de arbitraj, romanii neconcepand ideea solutionarii in alt mod decat prin razboi a diferendelor dintre ei si popoarele considerate "barbare".
"Pax romana" -- aspiratia Romei -- avea in vedere unificarea intregii Europe, dar sub dominatia romana.
Aparitia unor fisuri din ce in ce mai accentuate duce la inlocuirea acestei unificari la nivel politic cu cea la nivel spiritual - unitatea lumii crestine - bazata pe ideea universalismului crestin. Numerosi apologeti ai crestinismului au subliniat unitatea crestina divina si pamanteana.

Totusi, marea schisma din 1054 va determina si ruperea acestei unitati, va accentua rivalitatile politice, Biserica crestina neputand, cu unele exceptii, sa devina o adevarata putere temporara, desi prin forta sa spirituala isi revendica aspiratii teocratice . Realizata pentru o scurta perioada sub Imperiul carolingian, unitatea politica a unei mari parti a Europei se va destrama odata cu Pacea de la Verdun din 843 - care a avut ca rezultat impartirea Imperiului Franc astfel: partea orientala lui Ludovic, partea centrala lui Lothar iar partea de vest lui Francisc cel Plesuv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.