Idei religioase si crize politice in Egiptul Antic

Trimis la data: 2010-08-15 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 105
Autor: Bulucea Roxana Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nasterea civilizatiei egiptene n-a incetat sa-i uimeasca pe istorici, in timpul celor doua milenii care au precedat formarea "Regatului Unit", culturile neolitice au continuat sa se dezAZvolte, dar fara modificari profunde, in mileniul al IV-lea, insa, contactele cu civilizatia sumeriana provoaca o adevarata mutatie. Egiptul imprumuta sigiliul-cilindru, arta de a zidi cu caramizi, tehnica construirii corabiilor, numeroase motive artistice si, mai ales, scrierea, care apare brusc, fara antecedente, la inceputul primei Dinastii (in jurul anilor ~ 3000)'.

Dar, foarte repede, civilizatia egipteana a elaborat un stil caracteristic manifestat in toate creatiile sale. Desigur, conditiile geografice insesi impuneau o dezvoltare diferita de aceea a culturilor sumero-akkadiene. Caci, spre deosebire de Mesopotamia, vulnerabila invaziilor din toate partile, Egiptul -- mai exact Valea Nilului -- era izolata si aparata de desert, Marea Rosie si Meditcrana.

Pana la navalirea hiksosilor (~ 1674), Egiptul n-a cunoscut pericolul din exterior. Pe de alta parte, navigabilitatea Nilului permitea suveranului sa guverneze tara prin intermediul unei administratii din ce in ce mai centralizate, in plus, Egiptul n-a cunoscut marile orase de tip mesopotamian. S-ar putea spune ca tara era constituita dintr-o masa rurala condusa de catre reprezentantii unui zeu-intrupat, Faraonul.

Religia si mai cu seama dogma divinitatii au contribuit, de la inceput, la modelarea structurii civilizatiei egiptene. Dupa traditie, unificarea tarii si fondarea statului au fost opera primului suveran, cunoscut sub numele de Menes. Venit din sud, Menes cladi noua capitala a Egiptului unificat la Memfis, langa actualul Cairo. Acolo el celebra pentru prima oara ceremonia incoroAZnarii. Apoi, timp de mai mult de trei mii de ani, faraonii au fost incoronati la Memfis; foarte probabil, ceremonia culminanta o repeta pe aceea inaugurata de Menes.

Ea nu era o comemorare a ispravilor lui Menes, ci reinnoirea sursei creatoare prezente in evenimentul originar2.intemeierea statului unificat echivala cu o cosmogonie. Faraonul, zeu intrupat, instaura o lume noua, o civilizatie infinit mai complexa si superioara aceleia a oraselor neolitice. Esentialul era de a asigura permanenta acestei opere efectuate dupa un model divin; altfel spus, de a evita crizele susceptibile de a zgudui fundamentele noii lumi.

Divinitatea faraonului constituia cea mai buna garantie, intrucat faraonul era nemuritor, decesul sau insemna numai translatia sa la Cer. Continuitatea de la un zeu intrupat ia alt zeu intrupat si, prin urmare, continuitatea ordinii cosmice si sociale era asigurata.
Este remarcabil faptul ca cele mai importante creatii socio-politice si culturale avusesera loc in timpul primelor Dinastii. Aceste creatii au fixat modelele pentru cele cincisprezece secole1 H. Frankfort, The Birth uf Civilization in the Near-Kast, pp. 100-111; E.J. Baumgartel, The Culture of Prehistoric Egypt, pp. 48 sq.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.