Ideile politice ale Antichitatii grecesti

Trimis la data: 2015-06-07
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_F
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lumea greaca este unitara si totodata divizata. Unitatea ei a devenit evidenta si a cunoscut cotele ei cele mai inalte odata cu aparitia amenintarii persilor, in speta in timpul razboaielor medice (499-449 i. Chr.) Celebra afirmatie platoniciana conform careia "tot ceea ce nu e grec este barbar" confirma aceasta solidaritate de constiinta care opune ansamblul lumii grecesti exterioritatii. Sentimentul comunitar reprezinta unul dintre elementele cheie ale superioritatii culturii grecesti. Aristotel aprecia ca "cel incapabil sa existe intr-o comunitate, sau care nu are nevoie s-o faca din cauza autarhiei sale, nu este o parte a cetatii, ci este o fiara sau un zeu."
Cetatile grecesti erau in plan politic independente unele fata de celelalte. Aceasta insemna ca ele erau libere sa isi hotarasca modul de guvernare si de organizare interna. (Termenul grecesc de polis insemna chiar "arta de organizare a cetatii".) Grecii vor acorda o mare atentie acestei arte, fiind extrem de preocupati de problemele guvernarii. Ei aveau in vedere in special problema institutiilor: ce institutii erau abilitate sa preia puterea in urma dobandirii acesteia prin mijloace revolutionare si violente?

Cetatile grecesti nu sunt propriu zis orase ci mici state care aveau in centrul lor un oras mai mare inconjurat de zona limitrofa a teritoriilor rurale invecinate. Atunci cand trebuie sa defineasca cetatea Aristotel o pune in opozitie cu alte doua forme de comunitate: familia si satul. Ambele au drept scop supravietuirea. Cetatea are drept scop implinirea idealului de eu Zein (adica "a trai asa cum se cade sa traiasca un om") Conform lui Aristotel, "Constatam ca fiecare cetate este o comunitate determinata si ca fiecare comunitate a fost alcatuita in vederea unui bine determinat, caci toti actioneaza in numele a ceea ce li se pare a fi bine.

De aceea, este clar ca toate comunitatile tind spre un bine determinat, si mai ales cea care le intrece si le contine pe toate celelalte tinde catre binele cel mai ales dintre toate. Aceasta este asa numita cetate si comunitate politica. Cetatea reprezinta acea forma politica ce permite desfasurarea optima a calitatii de om. Oamenii (cea mai elevata treapta a genului animal, dar cu ratiune si aspiratii catre divin) sunt insa de mai multe feluri. "Asadar natura tinde sa realizeze corpuri pentru sclavi si pentru oameni liberi, pe unele robuste, pentru realizarea celor necesare, pe celelalte drepte si inutilizabile pentru asemenea eforturi, insa capabile de viata politica.(...)

Adesea se intampla si contrariul, ca unii sa aiba doar trupuri de oameni liberi, pe cand altii suflete." Existenta mai multor categorii de locuitori atrage dupa sine existenta unor interese diferite. Este vorba in primul rand de opozitia intre interesele urbane (mestesugari, comercianti armatori, pescari) si cele rurale (marii proprietari de terenuri agricole). Cetatenii (membrii cetatii) si numai ei participau efectiv la viata politica. Ceilalti locuitori nu aveau un rol definit in viata politica a cetatii. Acesta este cazul nor categorii adesea extrem de numeroase cum ar fi: sclavii, metecii (strainii, extra muros, ), ilotii din Sparta (popor invins si dominat de spartani).

"S-a aratat ca unii sunt liberi si altii sunt sclavi in mod natural, si ca sclavia este dreapta si folositoare pentru acestia din urma."
Formele cetatii grecesti sunt foarte diverse. In vreme ce Sparta este dominata de o aristocratie conservatoare, Atena a fost adesea spatiul unei democratii civice care a dat nastere unei vieti intelectuale si culturale remarcabile. Aceasta viata a atins cea mai inalta cota si prestigiul maxim in epoca lui Pericle (443-429i. Chr.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.