Identificarea halogenilor

Trimis la data: 2002-04-26 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2862
Autor: Bogdan Alexandru Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Identificarea halogenilor
Analiza calitativă elementară. Identificarea elementelor componente din compuşii organici se face prin analiza elementară calitativă. Deşi numărul substanţelor organice este foarte mare, numărul elementelor componente este relativ redus, majoritatea componenţilor conţinând carbon şi hidrogen, apoi oxigen, azot şi, mai rar, halogeni, sulf, fosfor şi unele metale ca mercur arsen, stibiu şi altele. Analiza elementară calitativă îşi propune identificarea acestor elemente în compuşii organici.

Identificarea halogenilor
Analiza se efectuează asupra unor substanţe a căror puritate a fost controlată prin determinarea unor constante fizice în timpul purificării, cum ar fi punctul de fierbere sau de topire, indicele de refracţie, densitatea, etc. Halogenii reprezintă un grup de 5 elemente, alcătuind grupa a 7-a principală a sistemului periodic al elementelor. Halogenii sunt : Fluor (F), Clor (Cl), Brom (Br), Iod (I) şi Astatin (At).

Identificarea halogenilor
Cuvântul “halogen” provine din limba greacă şi este format din “hals” - sare şi “genes” – naştere. În chimie, termenul de halogen se referă la proprietatea fiecăruia din elementele enunţate mai sus de a forma cu sodiul săruri asemănătoare cu sarea obişnuită (clorura de sodiu - NaCl). Fiecare halogen are valenţa –1 şi se poate combina cu metalele formând săruri, precum şi cu metale şi nemetale, formând ioni complecşi.

Identificarea halogenilor
O metodă generală pentru identificarea halogenilor este proba Beilstein. Substanţe necesare: sârmă de cupru, mase plastice (policlorură de vinil, clorcauciuc). Experienţă: În flacăra neluminoasă a unui bec de gaz se introduce o bucată de sârmă de cupru lăţită la unul din capete.

După ce s-a înnegrit, se ia pe capătul sârmei o cantitate mică din substanţa de analizat şi se introduce din nou în flacără. Carbonul şi halogenul din substanţa organică sunt oxidaţi de oxigenul din oxidul de cupru, iar prin combinarea cuprului cu halogenul se formează halogenurile respective de cupru care vor colora flacăra becului în verde.

Identificarea halogenilor
O altă reacţie de identificare a halogenilor este reacţia cu azotat de argint. Experienţă: Într-o eprubetă se iau câţiva mililitri de soluţie Lasaigne, se acidulează cu acid azotic concentrat, se fierbe, se răceşte şi se tratează cu azotat de argint. Se formează un precipitat alb sau gălbui de halogenură de argint care indică prezenţa halogenului. NaX + AgNO3 ( AgX + NaNO3

Identificarea halogenilor
Pentru identificarea fiecărui atom de halogen (clor, brom, iod) precipitatul obţinut se tratează cu o soluţie de hidroxid de amoniu şi se fac următoarele observaţii: Dacă precipitatul obţinut este alb şi se dizolvă uşor în hidroxid de amoniu, substanţa conţine clor;
Dacă precipitatul este alb-galben şi se dizolvă mai greu în hidroxid de amoniu, conţine brom; Dacă precipitatul este galben şi insolubil în hidroxid de amoniu, conţine iod.

Identificarea halogenilor
Identificarea halogenilor din compoziţia materiei organice din plante.
Substanţe necesare: acid azotic concentrat (nitric); azotat de argint, soluţie 2% (nitrat de argint); frunze uscate de ţelină sau ferigă. Experienţă: Se calcinează într-un creuzet frunze uscate de ţelină (apium graveoleus) sau ferigă. Cu cenuşa rezultată se execută un extras apos, separat pe hârtie de filtru.

Dacă este nevoie, se repetă operaţia de filtrare pe acelaşi filtru până se obţine un lichid limpede. Din lichidul filtrat se ia într-o eprubetă curată 1-2 ml şi se acidulează cu câteva picături de acid azotic concentrat. Peste amestec se adaugă 3-4 picături de soluţie azotat de argint 2%. Apariţia unui precipitat alb de clorură de argint indică prezenţa clorului, conform reacţiei: Cl- + AgNO3 ( AgCl + NO-.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.