Identitate nationala

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalina Munteanu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tendinta nationalista, sacrificand mai multe mistici nationale, impingea departe in trecut premisele natiunii romane, daca nu chiar natiunea romana in deplinatatea ei.Daca ar fi sa mergem la extreme, noi am fi ori o natiune formata in epoca moderna din ratiuni predominant materiale, fie o natiune nascutaa odata cu istoria. De fapt, ceea ce se numeste constiinta nationala, spune istoricul Lucian Boia, ar fi ideea statului national, a statului natiune, este vointa unei colectivitati, omogena sau nu din punct de vedere etnic,de a alcatui un organim politic.
Aceasta nu decurge din piata unitara economica dar nici din iluzii care marcheaza inevitabil cu amprenta lor o istorie multimilenara.
Notiunea de stat isi are originea pe de o parte in filosofia cadrului social, asa cum a fost definita de J.J Rousseau, si pe de alta parte in perceperea comunitatilor etnice ca organisme vii, fiecare cu propria-i spiritualitate si cu propriul destin. Suveranitatea populara si mistica sangelui comun sunt cele doua principii contradictorii dar si complementare ale faptului national.

In ceea ce priveste natiunea romana si in general cele din spatiul est european, modelul invocat corespunde unei formule prin care romanii se definesc prin originea comuna ( romana, daca sau daco-romana ), prin limba unitara, prin istoria impartasita , prin spiritualitatea Decuparea prezentului potrivit liniilor de factura dintre natiuni s-a prezentat in egala masura prin proiectarea in trecut a acestei decupari reale sau ireale. Miturile fondatoare au fost reelaborate in asa fel incat configuratia originala sa fie cat mai apropiata, daca nu chiar identica ,cu organismul national actual fenomenul este general european.

Renuntarea la orientalismul si traditionalismul scrisului si vestimentatiei insemnau fara indoiala o apropiere de modelul occidental dar greul modernizarii societatii romanesti era inca la inceput. Intrebarea era cum putea fi pus in miscare un sistem patriarhal si autoritar, o societate covarsitor rurala, dominata de marea proprietate si aproape lipsita de fermentii moderni ai capitalismului si democratiei. Marea problema a societatii romanesti a devenit, pentru aproape un secol, pana la dereglarea obtinuta de deriva comunista, punerea in acord a fondului cu forma.

Societatea moderna este opera oraselor si a burgheziei dar in Romania acestea erau inlocuite cu marii proprietari de pamant si de tarani.
Modelul romanesc-trecut, prezent si chiar viitor, s-a intiparit in mintea multora ca un model predominant rural. Dintr-o asemenea perspectiva orasul parea ca o excrescenta straina pe trunchiul romanesc sanatos cu atat mai mult cu cat mediul citadin era in mare masura strain sau cosmopolit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.