Identitatea romilor. Construct istoric si mediatic

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 86
Autor: Cristoiu Nina
Dimensiune: 34kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu toate ca in prezent vorbim tot mai mult de o "Uniune Europeana", cu toate ca ne pregatim sa fim cetatenii unui continent, totusi, dupa 1960 asistam la o crestere spectaculoasa a numarului grupurilor etnice (etnoculturale) care au inceput sa se mobilizeze pentru a obtine recunoasterea drepturilor lor. Conflictele etnice au schimbat fata Europei la sfarsitul secolului XX, si nici acum nu putem spune ca nu mai pot aparea surprize. Diferentele noi - ceilalti sunt prezente in discursurile politice (mai ales cele electorale) pentru ca raman o moneda forte in ceea ce priveste mobilizarea populatiei in situatii de criza si nu numai (cazul Austriei).
Termenul "etnic" provine din grecescul "ethnos" si se referea la o gama intreaga de situatii in care un colectiv de oameni traiesc si actioneaza inpreuna, fiind tradus astazi prin conceptul de "popor". Folosirea lui a atins apogeul in secolul XX, urmandu-ne neobosit in istorie. Nu cred ca este corect sa ne exprimam ca "noi inca mai vorbim despre etnicitate" tocmai pentru ca astfel stabilim o limita temporala, care ne semnaleaza ca fenomenul in cauza, "etnicitatea" este in curs de disparitie.

Situatia actuala este intradevar schimbata fata de cea de acum cateva secole. Au disparut metodele brutale de infierare, masacrare acelor care nu ne seamana in modul de a merge, a vedea lumea, a se infatisa privirii... Se incerca o trecere de la acele manifestari "barbare", pe care azi le condamnam la nivele cat mai inalte, continentale si globale, la acceptarea diferentelor, protejarea lor, si chiar considerarea acestora ca o resursa valoroasa, sau poate ca o posibila solutie in calea uniformizarii, "amenintarea" despre care se discuta atat.

Reglementarile internationale, ale Natiunilor Unite si cele ale Uniunii Europene, incep sa fie aplicate la nivelul din ce in ce mai multor state, se incearca schimbarea mentalitatilor, programatic, clar si raspicat tocmai pentru a oferi o sansa celor diferiti. Se face apel la reglementarile legale tocmai pentru a schimba comportamentele, atitudinile, opiniile, sperand - toate acestea pentru a putea accepta diferentele. Acceptarea diversitatii, a faptului ca celalalt este si poate deveni vecinul, prietenul, partenerul de viata, colegul nostru de munca incepe sa devina o valoare sociala pentru multi indivizi.

In cadrul unui asemenea context se discuta la nivelul Uniunii Europene, la nivel mondial, despre "problematica romilor". Se pare ca in limba romana se formuleaza din start categoria discriminatorie - problema - cu semnificatiile pe care le presupune acest cuvant. Chiar si utilizarea termenului de "situatie" langa denominatia (denumirea) de "tigan", des folosita, fiind asociata constant cu comportamente deviante, nu poate schimba in bine categorizarea temei. Deci, discriminarea apare nestingherita inca de la inceput.

Se discuta in mediul academic despre romi, despre obiceiurile si traditiile lor, despre modul in care au rezistat incercarilor istorice. Se descopera, in interiorul societatii, comunitati si indivizi, care au existat si pana acum, dar care au fost tratati "de cand e lumea si pamantul" in acelasi fel: sclavi, marginalizati, discriminati, criminali, hoti, murdari, lenesi... Numeroase exemple pot fi aduse. In ciuda tuturor acestor vicisitudini, romii exista, isi pastreaza, in mare parte, obiceiurile, traditiile si modul de raportare la lume, iar acum incearca sa isi faca loc in societate, ca egali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.