Ideologia politica - polimorfiile unui concept clasic

Trimis la data: 2015-06-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_T
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tentativa de a oferi cateva referinte lamuritoare asupra conceptului de ideologie politica risca, de altfel ca orice demers scolastic, sa se cantoneze in zona unor clisee corecte, dar vai atat de neinteresante si de putin revelatoare in esenta lor. Fiind depasite aceste elementare preliminarii metodologice, pornim analiza noastra de la o observatie pe cat de primitiva, pe atat de necesara. Luminarea conceptului de ideologie politica se petrece in epoca noastra sub amenintarile voalate dar prezente a ceea ce, in mod nediferentiat este prins acum sub eticheta de postmodern. Nu isi are locul aici o detaliere a conceptului de politica a postmodernismului. Totusi, in afara oricaror contestari ramane faptul ca perspectivele (implicit si cele politico-ideologice) au fost marcate de ceea ce Frederic Jameson numea "milenarism inversat". (Adica tocmai acea situare teleologica in care premonitiile asupra viitorului, catastrofale sau mantuitoare, au fost inlocuite de sensul si ideea sfarsitului.)
Deja cunoscute sunt teoretizarile asupra "sfarsitului istoriei" (Francis Fukuyama , cf. Sfarsitul istoriei si ultimul om, Guy Debord, cf. Societatea spectacolului, Alexandre Kojeve,) si intr-un anume context (cel specific postcomunismului) cele asupra pretinsului "sfarsit al ideologiilor" (Giovanni Sartori, cf. Teoria democratiei reinterpretata). Exista de asemenea o serie de "-isme" de nuanta mai mult sau mai putin apocaliptica: epoca post-industriala, (Daniel Bell, vorbeste despre "postindustrialism") epoca post-comunista, s.a.

Ce ne impiedica atunci sa prezumam existenta unei epoci post-ideologice? Daca exista o "conditie post- istorica" (unde progresul tehnic se banalizeaza ca semnificatie si, conform lui Arnold Gehlen, devine rutina) de ce nu ar exista si o epoca post-ideologica?
In contextul acestor chestionari consider ca se poate debuta o discutie contemporana asupra ideologiei in calitatea sa de concept politic. Ideologia exista azi ca o expresie justificativa a instinctului natural de dominare al omului. Ea concretizeaza in termeni teoretici "vointa de putere" de care vorbeste Nietzsche.

Fara a lua o forma teoretica cristalizata ideologiile au existat practic in toate societatile, in masura in care au oferit (sau au pretins ca ofera) o fata de legitimitate exercitarii puterii. Teama de ideologie are radacini istorice: pana nu demult o ideologie dominanta se impunea si se concretiza pentru marea masa ca manual al pedepselor. O ideologie era in mod concret si pentru cei mai multi oameni numai motivatia aplicarii unei corectii. "Cealalta linie de obiectivare a avut, dimpotriva, consecinte mult mai rapide si mai hotaratoare, in masura in care era in chip mai direct legata de reorganizarea puterii punitive: codificare, definire a delictelor, fixare a pedepselor, reguli de procedura, definire a rolului magistratilor.

Si, de asemenea pentru ca se sprijinea pe discursul deja constituit al Ideologiilor. Intr-adevar acest discurs oferea, prin teoria intereselor, reprezentarilor si semnelor, prin seriile si genezele pe care le reconstituia, un fel de retetar general de exercitare a puterii asupra oamenilor: "spiritul" ca suprafata de inscriere pentru putere, cu semiologia drept unealta; supunerea corpurilor prin controlul asupra ideilor; analiza reprezentarilor ca principiu al unei politici a corpurilor mult mai eficace decat anatomia rituala a supliciilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.