Ideologii si doctrine politice

Trimis la data: 2015-06-10
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_G
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ciuda faptului ca termenii in discutie circula cu intelesuri diferite ,putem diferentia relativ usor intre doctrine si ideologii politice. Ideologia reflecta un set sistematizat si ierarhizat de opinii. Datorita conjuncturilor socio-istorice, in limba romana termenul de doctrina e preferat celuia de ideologie, caruia i se atribuie o conotatie dominant negativa. Ideologia este in realitate mai generala decat doctrina reprezentand un mod universalist de interpretare a lumii, din care deriva apoi interpretarea realitatii politice. Ideologiile au radacini semnificative la nivelul unor curente filosofice: oricat de implicate social-istoric ar fi, ideologiile raman constructii spirituale, viziuni asupra vietii sociale si asupra perspectivelor ei.
Etimologic, deriva de la latinescul DOCTRINA-AE, care inseamna invatatura, dar si cresterea pe care o dobandesti prin invatatura. Mai inseamna si metoda, si un fel de purtare, purtarea cu pricepere, cu iscusinta, cu siretenie. Sensul etimologic trimite spre multe din utilizarile moderne. De aceea, reamintirea etimoAZlogiei nu poate fi decat profitabila. Azi folosim termenul de doctrina cu doua sensuri majore: poliAZtico-filozofic si politic-practic.

In sens politico-filozofic, doctrina este un sistem inchegat de reflectii asupra politicului din perspectiva unui ideal poliAZtic si in concordanta, cu o situatie politica data. In acest sens ele sunt reflectii si predictii asupra fenomenului politic viu. Sunt regandiri ale situatiei politice din perspectiAZva unei optiuni politice si a sistemului de valori ce decurge din idealul politic vizat. Ele sunt un fel de filosofie practica pentru si in actiune. Se intersecteaza cu filosofia politica.

Ca atare, sunt mai mult decat diagnoze ale vietii politice (diagnozele le face sociologia politica) sunt concomitent prognoze si terapeutici. Din pacate, desi pot explica viata politica, pot indrepta viata politica, nu pot repara (in sensul ca nu pot compensa raul suferAZit de societate si individ - ca urmare a unor decizii si orientari politice). Limita terapeuticii doctrinare este asadar impo-sibilitatea reparatiei.

Programul politic este proiectul unui partid la un moment dat de a transforma (ameliora ) situatia sociala prin resursele sale si conform cu doctrina sa. Programele de partid sunt intelegeri si propuneri de schimbare a situatiei politice in conforAZmitate cu interesele de partid. Ele au deci in centru interesul de partid si o situatie concreta. Interesul de partid nu exclude, ci presupune interesele unei anume parti a societatii, dar presupune si omiterea sau chiar anihilarea intereselor altor parti. La baza programului sta, de obicei, o doctrina politica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.