Igiena

Trimis la data: 2014-07-04 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 158 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Vlad_T Dimensiune: 223kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studierea igienei veterinare asigura celor implicati in productia zootehnica cunostintele necesare referitoare la: factorii naturali de mediu si la raporturile dintre acestia si organismul animal; caile si mijloacele de asigurare a conditiilor optime privind bunastarea, cresterea si exploatarea animalelor; regulile de igiena generala si speciala pentru asigurarea bunastarii, apararea sanatatii si cresterea si exploatarea animalelor; relatiile cu stiinta bunastarii animalelor si medicina preventiva; prevenirea zoonozelor; protectia mediului; responsabilitatile medicului veterinar in aceste domenii.

Animalele domestice si starea lor de sanatate sunt rezultatul interactiunii unui mare numar de factori interni si externi.
Factorii externi, in anumite limite, favorabile, pot avea actiune sanogena, iar in alte limite, nefavorabile, din contra, pot avea actiune patogena.Actiunea sanogena este compatibila cu bunastarea animalelor si realizarea fenotipica a genotipului, iar actiunea patogena poate induce entitati morbide caracteristice sau poate declansa sau/si complica alte tipuri de imbolnaviri.

In prezent, cand bunastarea animalelor, in special in tarile dezvoltate, este impusa de consumatori, ca o prioritate politica si o conditie de baza a sistemelor de crestere si exploatare a animalelor, se impune ca aceasta problema sa fie abordata mai intens de cercetarea stiintifica pentru a fundamenta caile si mijloacele concrete de transpunere a ei in practica comerciala curenta.

Pana in prezent, in unele tari puternic dezvoltate din punct de vedere economic s-au obtinut rezultate notabile privind extinderea unor sisteme alternativa de crestere si exploatare a porcilor si pasarilor, care imbina in mod fericit principiul bunastarii animalelor cu profitul.
Numeroase programe de cercetare s-au derulat deja sau sunt in curs de derulare in tarile puternic dezvoltate pentru fundamentarea principiilor si extinderea sistemelor de crestere si exploatare a bovinelor in adaposturi deschise, in conditii naturale, care asigura atat bunastarea efectivelor, cat si profitul.

In acest context sfera de studiu a igienei veterinare se extinde, iar definitia clasica a acesteia trebuie completata. Urmeaza ca pe masura acumularii de noi date stiintifice, regulile de igiena referitoare la bunastarea animalelor sa fie din ce in ce mai numeroase si cuprinzatoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.