Igiena habitatului uman

Trimis la data: 2011-10-24
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 4
Autor: Alexandra lina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asepsia (gr. a=fara si sepsis=putreziciune)-ansamblul de masuri prin care se impiedica contactul dintre germeni si plaga operatorie.Este o metoda profilactica.Antisepsia (gr. anti=impotriva si sepsis=putreziciune)-mijloacele prin care se urmareste distrugerea germenilor prezenti intr-o plaga,pe tegumente sau in mediu.Este o metoda curativa.
Sterilizarea reprezinta un ansamblu de metode si mijloace puse in aplicare pentru a elimina toate microorganismele vii de pe obiecte perfect curate.Materialele care urmeaza a fi sterilizate pot fi refolosibile sau de unica folosinta.In principiu este interzisa resterilizarea materialelor de unica folosinta din mai multe motive:
caracteristicile lor sunt afectate in timpul procesului de resterilizare si utilizarea lor predispune la accidente curatirea este deficitara si sterilizarea imperfecta pot rezulta compusi toxici persistenti.

Clasificarea metodelor de sterilizare:dupa mijloacele utilizate:fizice si chimice;dupa temperatura la care se realizeaza sterilizarea:la cald(caldura uscata si umeda) si la rece(radiatii ionizante,germicide lichide si gazoase);metode clasice(vaporii sub presiune,caldura uscata,etilen,oxidul si radiatii ionizate) si moderne(peroxizii,ozonul,dioxidul de clor,plasma-peroxid de hidrogen in faza gazoasa.

Sterilizarea materialelor si instrumentelor refolosibile se face tinand cont de mai multi factori:felul materialului de sterilizat.mijloacele de care dispune spitalul.necesitatea in timp(cand avem nevoie de materialul sterilizat,cat timp trebuie stocat) Spalarea chirurgicala a mainilor are ca obiective distrugerea florei microbiene tranzitorii si reducerea florei microbiene rezidente. Ea se realizeaza cu apa sterila, sapun antiseptic lichid, perii sterile si substante antiseptice.Clasic, se fac trei spalari succesive cu sapun steril si perii sterile cate 5 minute pentru fiecare perie.

Peria I-a pana la cot, peria II-a pana in treimea medie a antebratului si peria III-a pana in treimea distala a antebratului. Se va insita asupra degetelor, si in special asupra regiunii unghiale. Dupa uscare, se aplica si o substanta antiseptica (alcool). Este interzisa purtarea de inele, unghii false, unghii lungi, ungii lacuite etc.

Infectiile sau plagile digito-palmare impun abstentia de la actul chirurgical pana la deplina lor vindecare.Modern se utilizeaza combinatii de detergenti cu substante antiseptice care scurteaza spalarea mainilor la doua reprize de cate 2 minute. Antisepticele utilizate in acest scop sunt pe baza de : alcool, clorhexidina, iodofori, para-cloro-meta-xylenol (PCMX) sau triclosan
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.