Ilie Morometre

Trimis la data: 2003-11-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 4218
Autor: Lacramioara
Dimensiune: 7kb
Voturi: 723
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personaj central, Ilie Moromete traverseaza drama ţăranului legat de vechile rânduieli ale statului , luptând contra ameninţărilor care-l asaltează:Fonicirea, impozitelor , datoriile la Bancă, taxele pentru Niculae la şcoală.
Scriitorul descoperă complicaţiile necunoscute ale sufletului rural, un fel de a gândi al ţăranului, în afara oricărei dorinţe de imbogăţire.
Primul semn al unor vremuri mai grele a fost tăierea salcâmului, simbol al stabilităţii şi trăniciei. El este incapabil de negustorie, este incapabil să facă bani stârnind nemulţumirea băieţilor săi. Dar Moromete nu este incativ.
Presat de imprejurări se hotaraste sa-l trimita pe Achim la bucuresti , sa-i ceara un imprumut , vinde lui Balescu o parte din pamant si locul din spatele casei.

Bataia baietilor cu parul este o disperata incercare de a-si salva autoritatea.
Fuga baietilor cu caii la Bucuresti incheie primul volum, spulberand una din iluziile fundamentale ale personajului. El traieste drama de a nu se mai intani cu fii sai pe aceeasi traiectorie morala.

Lumea lui este cea de la feraria lui Iocan unde el era asteptat pentru a se incepe discutiilor, semn al prestigiului sau real Aici petrecea seri lungi impreuna cu prietenul sau Cocosila si Dumitru Guinae, discutand politica cu umor si ironie. Placerea de a vorbi a lui Moromete stârnea mânia Catrinei care izbucnea: “Esti mort dupa sedere si tutun ... lovi-o-ar moartea de vorba de care nu te mai saturi!.”Ilie Morometre este carecterizat de inteligenta ascutita , ironie , logica interioara, etc.

Morometre este un bun observator si moralist dar si un disimulat , ascunjându-si gandurile, se amuza pe seama prostiei, a ingamfari , a limbajului pretios. Pentru cei din jur, Moromete este sucit si imprevizibil.Exista in firea lui Moromete o anumita candoare ramasa din copilarie , dar si un refuz de a iesi din lumea lei. El isi prelungeste iluzia ca poate trai ocolit de evenimente.Dar nu stie sa-si exteriorizeze duiosia si dragostea nici chiar fata de copii.Scena in care fiul cel mic Niculae este zgâţăit de friguri când a luat premiul I, il surprinde pe Moromete, tatal ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.