Iluminismul prezentare

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 3
Autor: Dascalu elena
Dimensiune: 613kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Iluminismul prezentare
"Iluminismul nu presupune nimic altceva decat libertatea, anume libertatea cea mai putin vatamatoare dintre toate libertatile, aceea de a face uz public de ratiune." Immanuel Kant
Referat despre Iluminismul prezentare
Aparitia iluminismului In secolul al XVIII-lea datorita dezvoltarii generale a societatii si a unor evenimente petrecute inca din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in tarile avansate din Europa, Anglia si Franta in primul rand, apare o noua miscare ideologica, filozofica si literara, cunoscuta sub numele de iluminism sau epoca luminilor. Evenimenimentul care constituie punctul de origine al noii miscari este Revolutia burgheza din Anglia(1688), cand Parlamentul voteaza Declaratia Drepturilor Omului.

Era pentru prima data in istorie cand monarhia era negata si se proclama suveranitatea poporului. Iluminismul se va cristaliza din punct de vedere ideologic la jumatatea secolului al XVII-lea in Franta, unde va avea drept reprezentanti filozofi si literati straluciti precum Montesquieu, Voltaire, Diderot.

Ei vor colabora la realizarea celei mai stralucite sinteze a ideilor filozofice, estetice si social-politice: Enciclopedia.Pe continentul american,iluminismului ii corespunde Declaratia de Independenta a Statelor Unite(1776). La noi, iluminismul si-a gasit expresia cea mai fidela in Scoala Ardeleana, miscare ideologica si literara a romanilor, cu centrul in Transilvania, dar cu puternice ecouri in Moldova si Tara Romaneasca.

TRASATURILE ILUMINISMULUI - are un caracter antifeudal si antidespotic.Toate institutiile feudale erau supuse unei critici severe: monarhia absoluta bazata pe ideea dreptului divin, biserica, justitia, scoala. Ganditorii iluministi cer anularea privilegiilor feudale, limitarea puterii monarhului si acordarea de libertati sociale si politice intregului popor.
- spiritul sau rationalist, materialist si laic. In secolul XVIII s-a afirmat ratiunea, fenomenele vietii au cunoscut o interpretare materialista iar problemele culturii si ale stiintei au inceput sa se separe de cele ale religiei, combatand fanatismul si misticismul.
- militeaza pentru emanciparea poporului prin cultura.
- incurajeaza tratarea problemelor sociale in literatura.
- genereaza o literatura cu caracter moralist.

Literatura iluminista evolueaza, asadar, in acelasi climat de gandire rationalista si, ca urmare, vor aparea specii literare noi prin intermediul carora sunt propagate idei iluministe: romanul filozofic, teatrul de idei, comedia satirica, drama burgheza. Fanatismul religios, abuzurile absolutisme, tirania sunt satirizate prin intermediul unor specii mai vechi precum fabula, satira, alegoria, parabola. Se promoveaza, in schimb ideea de toleranta si egalitate intre oameni.

IDEILE ILUMINSMULUI
a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului.
b)iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai. Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.
c)MONARHUL ILUMINAT reprezinta idealul politic al epocii care inlocuia perimatul monarh absolutist. Treabuia sa fie un filozof inzestrat cu o capacitate de a intelege mecanismele societatii si de a mediatiza si armoniaza relatiile dintre clasele sociale.
d)Orasul imaginat de iluminist ca sediu pentru "CETATEANUL UNIVERSAL" este "CETATEA UNIVERSALA-COSMOPOLISUL", loc in care razboiele ar disparea iar prejudecatile de ordin rasial sau religos ar fi excluse.
e)Idealul uman al acestei epoci este FILOZOFUL - figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.
f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare sistemului educational si introducera invatamantului in limbile nationale

Istoricii literari considerau ca publicarea romanului epistolar satiric al lui Montesquieu, Scrisorile persane, marcheaza inceputul literaturii iluministe,adica momentul patrunderii in literatura a spiritului filozofic iluminist.

Tragediile si operele in proza ale lui Voltaire (Brutus, Zaira, Candid), romanele si eseurile lui Diderot (Cugetari filozofice, Eseuri despre pictura, Nepotul lui Rameau) sunt modalitati de a propaga idei iluministe:toleranta religioasa,respingerea fanatismului, elogiul libertatii si al dreptatii, toate communicate sub forma unei aspre satire la adresa institutiilor feudale.din literatura iluminista franceza mai trebuie amintita si opera dramaturgului Beaumarchais, autorul comediilor Barbierul din Sevilla si Nunta lui Figaro.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.