Ilustreaza conceptul operational arta poetica, apartinand unui autor canonic

Trimis la data: 2014-02-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_O
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arta poetica este conceptul care defineste ansamblul de trasaturi referitoare la conceptia despre lume si viata a unui poet, viziunea lui asupra menirii poetului si a artei sale, specifice creatiei scriitorului.
Testament, de Tudor Arghezi
Este o arta poetica, un poem programatic aparut in primul volum de poezii argheziene - "Cuvinte potrivite", 1927.
Titlul semnifica intreaga opera a unui artist care este lasata ca mostenire spirituala generatiilor viitoare. Arghezi continua traditia scriitorilor pasoptisti, aparand in ipostaza de poeta vates, adica poetul profet.
Este o arta poetica, un poem programatic aparut in primul volum de poezii argheziene - "Cuvinte potrivite", 1927.
Titlul semnifica intreaga opera a unui artist care este lasata ca mostenire spirituala generatiilor viitoare. Arghezi continua traditia scriitorilor pasoptisti, aparand in ipostaza de poeta vates, adica poetul profet. Poetul este un Mesia care isi asuma rolul de a scrie o carte. Eul liric sintetizeaza toate cantecele care exista virtual in fiecare din noi. Poezia este in doua parti:

Prima parte are un caracter are un caracter adresativ (primele 12 versuri). Eul liric dialogheaza cu un lector imaginar incercand sa-l constientizeze pe acesta de insemnatatea operei artistice.
Cuvantul central este cel de carte, care apare surprins din mai multe unghiuri:Cartea este privita ca un document scris ce salveaza de uitare numele artistului: "Nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte"

Cartea apare ca treapta ce realizeaza legatura dintre generatiile trecute si cele viitoare: "Cartea mea-i, fiule, o treapta" Cartea este un hrisov, este asemanata cu Biblia pentru ca ea contine mostenirea spirituala a generatiilor: "Aseaz-o cu credinta capatai / Ea e hrisovul vostru cel dintai" Cartea este un document social care exprima suferinta poporului: "Ea e hrisovul vostru cel dintai / Al robilor cu saricile, pline / De osemintele varsate-n mine"

In partea a doua a poeziei poetul exprima ideile esentiale ale sale. Cartea apare ca expresie a progresului omenirii de la munca fizica la munca intelectuala: "Ca sa schimbam acum intaia oara / Sapa-n condei si brazda-n calimara". Metafora "cuvinte potrivite" are mai multe conotatii in text: Opera trebuie sa fie un act de truda, de munca: "Si framantate mii de saptamani / Le-am prefacut in versuri si icoane" Selectare, imbinare pentru a ajunge la un vers care sa exprime valori morale.

Poetul trebuie sa transfigureze realitatea, sa valorifice limbajul poporului care presupune originalitate, naturalete, plasticitate. Arghezi cultiva estetica uratului, idee pe care o preia de Charles Baudelaire. El are misiunea de a valorifica acele cuvinte considerate pana atunci non-poetice: "Facu-i din zdrente muguri si coroane", "Veninul strans l-am preschimbat in miere".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.