Ilustreaza conceptul operational de postmodernism, prin referire la un text liric studiat

Trimis la data: 2014-03-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_N
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Criticul Eugen Lovinescu, in volumul IV "Scriitori romani de azi" (1989), publica 200 de pagini despre tinerii scriitori postmodernisti, sau optzecisti, iar scriitorul reprezentativ pentru noul curent, Mircea Cartarescu are un studiu "Postmodernismul romanesc" in care dezvolta acest subiect. Se stie ca inca din generatia 60, scriitori ca G. Dumitrescu, ion Caraion, Leonida Dimov, chiar Nichita Stanescu si Marin Sorescu incearca sa recilcelze temele si stilurile vechi din poezia romaneasca, sa nege retorica traditionala, fiind influentati de alti modernisti: Arghezi, I. Barbu- Deci postmodernismul a fost pregatit si anuntat de marii predecesori.
Oricum, se vorbeste de acest curent ca de noul val din deceniul '80, odata cu plubicarea unor ontologii de proza scurta sau de versuri, cei mai cunoscuti reprezentanti fiind Mircea Horia Simionescu, Radu Teposu, Mircea Nedelciu, Gabriela Adamesteanu si, bineinteles, Mircea Cartarescu.Principalele trasaturi ale postmodetnismului sunt:
revizuirea, reinterpretarea ironica, ludica a traditiei, a literaturii anterioare, considerata "prafuita", invechita, anacronica; incorporand, in propriul text, fragmente de texte si experiente ale altora.

- eliberarea de conventii: lipsa majusculei, a punctuatiei, a organizarii strofice, prezenta versului liber, folosirea cuvintelor cu sens propriu, stilurile traditionale sunt reciclate.
- ; Lumea e vazuta ca o imensa fictiune, iar cititorul trebuie sa inteleaga faptul ca intre lumea reala si fictiune nu e mare deosebire - Universul operei cuprinde fragmente, secvente e un colaj de aspecte din realitate.

- Costienti de prioritatea internetului, a televizorului, a faptului ca lumea nu citeste, scriitorul postmodernist traieste criza lipsei de comunicare prin scris, criza de identitate, de valori.
- Postmodernistii traiesc si scriu intr-o opera in care mass-media produce propria cultura, de consum, de fapt, incultura, violenta, prostul gust, simulacrul, pornografia, care manipuleaza pe individ alienandu-l .

- ; In ultimul timp, dupa 1990, exista doua atitudini in acest curent: a) cea care ii reprezinta pe scriitori grupati in jurul revistei "Paralela 45" , in frunte cu Gheorghe Craciun si Calin Vasile, care-i contesta pe Nichita Stanescu, Marin, Eugen Simion si in general, generatia '60; ei folosesc mijloace publiciste neintelectuale, mitocanesti; b) o alta pozitie, mai ludica, care, dupa doua decenii de postmodernism, incearca sa se elibereze de acele conventii si sa scrie altceva! , parodiindu-i chiar pe postmodernisti - Printre acestia sunt: Mircea Nedelciu, Ioan Lacusta si altii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.