Ilustreaza conceptul operational drama, prin referire la o opera literara studiata

Trimis la data: 2014-03-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexei_T
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drama este o specie a genului dramatic, caracterizata prin ilustrarea vietii reale printr-un conflict complex si puternic al personajelor individualizate sau tipice, cu intamplari si situatii tragice, in care eroii au un destin nefericit.
Drama contine tipuri diferite de personaje, sentimente, tonalitati. Componenta ei esentiala o constituie conflictul.
Caracteristicile dramei:Tragicul se imbina cu comicul;
Gelu Ruscanu intra in posesia unei scrisori din care afla ca Serban Saru-Sinesti, aflat in pozitia de ministru al justitiei, omorase o femeie in varsta pentru a ii lua averea. Pentru a face ceea ce se cuvine, dar mai ales deoarece nu putea concepe ca un criminal sa se afle in postul de ministru al justitiei, Gelu Ruscanu cere demisia in schimbul nepublicarii scrisorii. Saru-Sinesti refuza sa isi dea demisia si ii aduce, prin intermediul matusii lui Ruscanu, o veste ce ar fi trebuit sa il faca sa se razgandeasca pe proprietarul "Dreptatii sociale" si care ii stirbeste imaginea ideala pe care si-o facuse despre tatal sau.

Ruscanu afla ca, pe vremea in care ministrul lucra ca secretar al lui tatalui sau, Grigore Ruscanu, acesta ar fi folosit o mare suma de bani ai statului pentru a isi plati propria sa datorie de la jocul de carti. Drama creata din socul pe care il sufera personajul in fata idealului sau este amplificata de conceptia pe care Gelu Ruscanu si-o impune, vrand sa accepte doar realitati perfecte si sa lupte impotriva nedreptatii, dar fiind nevoit sa vada o abatere chiar in propria sa familie. Lovit pana in centrul conceptiilor sale si cu modelul sau de viata ruinandu-se, Ruscanu este foarte puternic zguduit.

Motivul pentru care Sinesti are ceva de castigat din aceasta decadere a idealului tatalui sau este si mai socant pentru ziarist, el afland ca actualul inamic si asasin il imprumutase pe tatal sau cu suma necesara completarii fondurilor pentru a putea trece neobservata fapta sa. Cum Grigore Ruscanu murise la scurta vreme dupa aceasta intamplare, datoria cazuse pe umerii matusii.

Cu toate ca socul il zguduie foarte puternic, Gelu Ruscanu ramane neinduplecat si declara ca in interval de o zi va publica scrisoarea. Vazandu-se fara alternative, Sinesti ii face personal o vizita. In acest episod nu avem doar confruntarea dintre cei doi, ci si o batalie a conceptiilor, a ideilor despre viata. Vestea ce i-o aduce ministrul ii va distruge complet orice urma de speranta de victorie in aceasta lupta. Gelu Ruscanu afla ca moartea tatalui sau, presupus accident de vanatoare, fusese de fapt o sinucidere din dragoste. Dezamagit deoarece iubita sa nu ii impartasea dragostea, Grigore Ruscanu s-a sinucis chiar cu pistolul primit de la ea, intr-un act foarte tragic, dar si usor comic, pistolul fiind trimis de catre femeie ca raspuns la o scrisoare de dragoste ce punea in balanta dragostea si sinuciderea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.