Ilustreaza conceptul operational neomodernism, prin referire la un text liric studiat

Trimis la data: 2014-03-04
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Leoiaca tanaras�,iubirea" face parte din volumul "O viziune a sentimentelor" din 1964,in care Nichita Stanescu,prin cuvantul poetic esential,vizualizeaza iubirea ca sentiment,ca stare extaticas� a eului poetic.
Este considerata o capodopera a liricii erotice romanesti,individualizandu-se prin transparenta imaginilor si proiectia cosmica,prin originalitatea metaforelor si simetria compozitiei.
Tema o constituie consecintele pe care iubirea,navalind ca un animal de prada in spatiul sensibilitatii poetice,le are asupra raportului eului poetic cu lumea exterioara si cu sinele totodata.
Poezia este structurata chiar de catre Nichita in trei secvente lirice,corespunzatoare celor trei strofe. Prima strofa exprima vizualizarea sentimentului de iubire,care ia forma unei tinere leoaice agresive,care ii sare "in fata" poetului,avand efecte devoratoare asupra identitatii sinelui,infigandu-si "coltii albi (...) in fata" si muscandu-l "de fata".Pronumele la persoana I,"mi","mas�","m",potenteaza confesiunea eului poetic in sensul ca poetul era constient de eventualitatea ivirii sentimentului de dragoste,care-l "pas�ndise-n incordare/mai demult",dar nu se astepta ca acesta sa fie atat de puternic,sa aiba atata forta devastatoare,"mi-a sarit in fata","mi i-a infipt in fata","m-a muscat(...)de fata".

Strofa a doua accentueaza efectul psihologic al acestei neasteptate intalniri cu un sentiment nou,necunoscut-iubirea,care degaja asupra sensibilitatii eului poetic o energie omnipotenta,extinsa asupra intregului univers:"Si deodata-n jurul meu,natura".Forta agresiva si fascinanta a iubirii reordoneaza lumea dupa legile ei proprii,intr-un joc al cercurilor concentrice,ca simbol al perfectiunii:"se facu un cerc de-a dura,/cand mai larg cand mai aproape,/ca o strangere de ape".Poetul se simte in acest nou univers un adevarat "centrum mundi",un nucleu existential,care poate reorganiza totul in jurul sau,dupa alte perceptii,cu o forta impresionanta.

Privirea,ca si auzul,pot fi simboluri ale perspectivei sinelui,se inalta "tocmai langa ciocarlii",sugerand faptul ca aparitia iubirii este o manifestare superioara a bucuriei supreme,a fericirii,care este perceputa cu toate simturile,mai ales ca se spune ca ciocarlia este pasarea care zboara cel mai sus si are un viers cu totul aparte.Poetul este extaziat de noul sentiment neasteptat,care-l copleseste,"Si privirea-n sus tas�snii,/curucubeu taiat in doua",curcubeul,ca simbol al unei fericiri nesperate,poate semnifica un fenomen rar si fascinant,ca si iubirea,sau poate fi un adevarat arc de triumf,de izbas�ndas� cereascas�,reflectat in sufletul prea plin al poetului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.