Ilustreaza conceptul operational personaj-narator folosind ca suport un text narativ studiat

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 532
Autor: Irina P.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stefan Gheorghidiu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Hanu Ancutei - Fântâna dintre plopi, Mihail Sadoveanu
Naratorul reprezintă instanţa intermediară între autor şi cititor, este cel ce relatează suita evenimentelor, care comunică istorisirea narată cititorului fictiv.
Naratorul nu se confundă cu autorul. Autorul abstract este cel care a creat universul epic, iar naratorul este cel care comunică istorisirea narată cititorului fictiv.

Naratorul – personaj (Ştefan Gheorghidiu – “Ultima noapte…”, căpitanul de mazili Neculai Isac atunci cand povesteşte întâmplarea de la fântâna dintre plopi, “Hanu Ancutei”) - participă la întamplări, este implicat direct în succesiunea evenimentială. Relatarea se face la persoana I, existând o perspectivă subiectivă asupra evenimentelor narate, căci naratorul face parte din lumea fictivă pe care o expune.

Neculai Isac povesteşte auditoriului (ascultătorii prezenţi la han), aducând la cunoştinţa şi cititorului întâmplările de „pe vremea celeilalte Ancuţe”, prin tehnica evocării, fiind deci un narator. Prin participarea directă la succesiunea evenimenţiala el este un personaj, alături de celelalte personaje ale povestirii (Marga, unchiul Hasanache, fraţii acestuia), cele două atribuţiuni făcând din Neculai Isac un narator-personaj

Perspectiva subiectivă pe care o are asupra relatării vine ca o consecinţă a faptului că este un narator-personaj. Experienţă de viaţă a lui Neculai Isac, mediul social, sexul şi vârsta îşi pun amprenta asupra povestirii: „Eram un om buiac şi ticălos. Om nevrednic nu pot să spun ca am fost […] dar îmi erau dragi ochii negri şi pentru ei călcam multe hotare.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.