Ilustreaza conceptul operational postmodernism, prin referire la un text liric studiat

Trimis la data: 2014-02-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_D
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Postmodernismul este o miscare artistica, o filosofie sau o conditie existentiala, aparuta dupa
Modernism sau ca o reactie la acesta. Daca modernismul se recomanda drept apoteoza a cautarii
unei estetici de catre Iluminism, ca etica dar si ca epistemologie a autoritatii rationale,
postmodernismul priveste modul in care autoritatea unor entitati ideale, uneori numite
metanaratiuni, este slabita ulterior prin procesul de fragmentare, consumerism, si deconstructie.
Grupul care a dat glas acestui gen de poetica a fost numita Generatia `80 sau 80-cistii. Printre cei mai de seama scriitori 80-cisti se numera: Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Simona Popescu, Emilia Bromaru, Ana Blandiana, Mircea Dinescu. Postmodernistii au fost atrasi de realitatea imediata, de banal, de cotidian, de aceea avem de a face la poeti postmoderni cu "poezia cotidianului".Poemul "Ciocnirea" scrisa la sfarsitul anilor Z80 este reprezentativ pentru tipul de poetica sustinut de Cartarescu, anume "poezia cotidianului".

"Poezia cotidianului" este una care se centreaza pe experienta eului liric intr-o realitate inconjuratoare imediata care e rediografica in cele mai micisi banale detalii."Ciocnirea" este o poezie de dragoste care surprinde parcursul refacerii unitatii originare, decorul in care a avut loc povestea de dragoste este Bucurestiul anilor Z80 inainte de revolutie. Marcarea temporala se face in termeni specifici acestei perioade - a militiei, consiliu popular.

Spatiul sufera un proces de descompunere care semnifica distrugerea artificiului si retntoarcerea la natural.Canalul cel mai modern de comunicare este invadat de furnici,viermi, paianjeni si astfel contactul indirect dentre indragostiti devine imposibil. Singura cale de comunicare este comunicarea directa, intalnirea, insa ea nu se poate implini decat prin contractarea spatiunlui care ii inconjoara,

astfel se declanseaza joaca inocenta a eului liric care tragand de firul telefonului reuseste sa inghita ca intr-o avalansa cladiri, oameni, si strazi facand posibila apropierea de fiinta iubita. Intalnirea celor doi se produce neasteptat, cladirile in care ei locuiesc se ciocnesc si se intrepatrund,tinerii se aproprie tot mai mult pana la contopirea violenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.