Imaginea cuplului Ion - Ana

Trimis la data: 2007-07-11 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cu scopul de a obţine o abordare cât mai potrivită a eseului ce vizează imaginea cuplului, este important să pornim de la întrebări precum: „Ce este cuplul ?” sau „Care este rolul cău pentru individ şi societate ?”. Urmărind explicaţia oferită de DEX, observăm că termenul „cuplu”, ce provine din franţuzescul „couple”, desemnează perecheat formată din două persoane de sex opus, aflate într-o anumită legătură.

Dacă ne întoarcem privirea spre tecut, remarcăm faptul că lumea veche acorda cuplului un statut aparte, deoarece desemna punctul de plecare în vederea întemeierii unei familii prin căsătorie.
Dacă, în trecut, căsătoria reprezenta un lucru sfânt, bazat pe primatul purităţii şi al iubirii, odată cu trecerea timpului, evoluţia relaţiilor din cadrul unui cuplu cunoaşte o continuă degradare. Treptat, averea este elementul principal în jurul căruia gravitează formarea unui cuplu. Astfel, întemeierea unui cuplu a devenit un mijloc de obţinere a unui statut atât economic, cât şi social.

De-a lungul timpului, subiectele ce se desfăşoară pe marginea cuplului nu au rămas neexplicate, ci, dimpotrivă, au constituit o sursă de inspiraţie pentru scriitori. Exemple de cupluri celebre din literatura universală sunt: Romeo-Julieta, tristan-Isolda, Dante-Beatrice, Petrarca-Laura. Toate aceste cupluri reiterează motivul biblic al cuplului adamic, Adam si Eva.
În literatura română, tema cuplului apare ilustrată în operele unor scriitori precum George Călinescu („Enigma Otiliei”), Camil Petrescu („Ultima noapte...”), Marin Preda („Moromeţii”), Liviu Rebreanu („Ion”), etc.

Acesta din urmă ilustrează în romanul obiectiv realist „Ion”, alături de alte teme semnificative, şi pe cea a iubrii, prezentată pe fondul societăţii ardeleneşti de la începutul secolului al XX-lea. În acest cadru este ilustrat conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în funcţie de averea pe care o posedă, fapt ce justifică acţiunile personajelor. Soluţia lui Rebreanu este aceea că ion se va căsători cu o fată bogată-Ana-deşi nu o iubeşte. Florica se va căsători cu george pentru că are pământ, iar Laura, fiica învăţătorului Herdelea, îl va lua de soţ pe Pintea din cauza faptului că nu are zestre.

Destinele personajelor sunt determinate de mentalitatea că familia nu se întemeiază pe sentimente, ci pe interese economice.
Cuplul central al romanului este cel format din Ion şi Ana, a căror întâlnire are loc duminica, la hora din sat, în curtea văduvei lui Maxim Oprea. Rolul horei în viaţa comunităţii săteşti este acela de a-i asigura coeziunea şi de a facilita întemeierea noilor familii, dar cu respectarea principiului economic. De aceea, la joc participă numai flăcăi şi fete.

Hotărârea lui ion de a o lua pe Ana cea bohată la joc, deşi o iubea pe Florica cea săracă, marchează începutul conflictului. Firavă şi fără personalitate, aşa cum apare la început, covârşită de voinţa lui Ion, îmbătată de cuvintele şi gesturile lui drăgăstoase, Ana va deveni o victimă uşoară a flăcăului interesat numai de averea ei. Acesta o seduce, apoi se înstrăinează, iar căsătoria o stabileşte cu Vasile Baciu, când fata ajunsese de râsul satului, fiind însărcinată.
După nuntă, începe coşmarul Anei, care este bătută şi alungată de cei doi bărbaţi. Dacă la horă, ion este tandru, „O strânge la piept pe Ana cu mai multă gingăşie, dar şi mai prelung decât ceilalţi flăcăi”, apoi este batjocoritor, indiferent, sau o loveşte cu sânge rece.

În ciuda acestei firi slabe care se anunţă din primul capitol, Ana va dovedi pe parcursul acţiunii o voinţă şi o putere de a răbda uluitoare. Nu numai Ion e revoltat, încălcând normele colectivităţii; Ana însăşi trăieşte aceeaşi condiţie, întrucât nesocoteşte obiceiul tipic al lumii rurale din acea vreme, de a accepta căsătoria plănuită de părinţi, în care latura sentimentală nu are importanţă.
Autorul comentează: „Ana lui Vasile Baciu îi era făgăduită lui (lui George Bulbuc) de nevastă. Ea, fată cu stare, el, fecior de bocotan, se potriveau.
Este interesant că femeia nu ocupă un rol principal în mediul din care provine, esenţa ei se reduce la un simplu instrument de înavuţire, fiind o marionetă în mâinile destinului şi ale bărbaţilor care-i pecetluiesc soarta: Ion şi Vasile Baciu.

Întâlnirile dintre Ion şi Ana, bine calculate de către Ion, o transfigurează total: „faţa i se îmbujora de o încredere senină. Umbla mai sprintenă, muncea mai cu drag.” Cu atât mai izbitor este contrastul cu starea ei după căsătorie. Încă de la nuntă, când surprinde privirea înfocată pe care Ion i-o aruncă Floricăi, ea „simţi că nădejdile de fericire se risipesc”. Ana îşi rosteşte, acum, parcă propriul bocet: „Norocul meu, norocul meu...”.

Privirile ei umile, care exprimă „o dragoste de câine huiduit” trezesc mânia lui Ion, obsedat că Baciu tergiversează actele pentru cedarea pământului.
Nunta Floricăi cu George este un moment de cumpănă în existenţa Anei, care întrevede acum moartea ca pe o unică scăpare din aceste univers care este cuprins, parcă, de „nişte ape tulburi”. Femeia simte acum o silă grea pentru tot ceea ce o înconjura, iar copilul i se părea o povară.
Sinuciderea ei este descrisă minuţios într-un capitol de mare forţă analitică, „Ştreangul”. Moartea eroinei, fără intenţia acesteia, devine o cumplită pedeapsă aplicată aceluia care i-a distrus viaţa. Destinul Anei este unul tipic lumii rurale, unde „femeia reprezintă două braţe de lucru, o zestre şi o producătoare de copii.”

Sinuciderea Anei şi moartea copilului nu-i trezesc lui Ion vreun licăr de conştiinţă. Viaţa celor doi nu reprzintă decât o garanţie a proprietăţii asupra pământurilor lui Vasile Baciu.
Ca un răspuns al sfârşitului tragic al Anei, ion moare şi el, însă ucis de george, care reprezintă, în roman, „o unealtă” a destinului pedepsitor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.