Imaginea unui personaj dintr-un basm cult

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.17 / 10
Downloads: 210
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 11kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul: Dănilă Prepeleac („Dănilă Prepeleacde Ion Creangă”)
„Dănilă Prepeleac” (subintitulat „Poveste") este un basm cult atipic, în sensul că se îndepărtează atât de schema basmului popular, cât şi de funcţiile stabilite în schema lui Propp.
Personajul principal şi eponim al basmului pe care îl discutăm este Dănilă Prepeleac, în construcţia căruia au fost utilizate mai multe elemente ale textului: acţiunea, conflictul, reperele spaţiale şi temporale, perspectiva narativă.

Acţiunea dezvoltă două motive literare (al schimbului păgubos şi al păcălirii Diavolului) şi se desfăşoară într-un spaţiu şi într-un timp nede-terminate, ca şi în eposul fabulos folcloric.

Spre deosebire de basmul popular, „Dănilă Prepeleac” nu începe cu formula tipică „A fost odată...” care plasa acţiunea într-un timp mitic şi unic; de data aceasta, cititorul este introdus în cea mai ternă realitate, prin prezentarea a doi fraţi dintr-un sat moldovenesc.

Astfel începe o poveste „pe dos”, în care drumul iniţiatic este înlocuit cu un drum păgubos, iar Răul este reprezentat de nişte draci tembeli; în plus, personajul central (care, în basme, era sclipitor) pare a sintetiza, cel puţin la început, lenea şi prostia omenească.

Prin urmare, sărac fiind şi ocolit de noroc, Dănilă împrumuta mereu carul (sau alte bunuri trebuitoare) de la fratele bogat. Plictisit şi certat mereu de arţăgoasa lui soţie, fratele bogat 1-a sfătuit pe Prepeleac să-şi vândă boii şi, cu banii primiţi, să cumpere alţi boi (mai puţin frumoşi) şi un car.

Fiind un om anapoda, „căruia-i mânca câinii din traistă, şi toate trebile câte le făcea, le făcea pe dos”, Dănilă porneşte spre târg târziu, când „iarmarocul era pe sfârşite”, într-o călătorie dinainte supusă eşecului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.