Imagini pastoresti in poezia epica populara

Trimis la data: 2013-02-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 0
Autor: Folclorism
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tipologia pastoreasca aprofundeaza o complexitate de stari si trairi sufletesti subordonate unor arhetipuri artistice fundamentale, se refera la diverse aspecte de viata, cu deschidere spre anumite dimensiuni ontologice si existentiale. Este vorba de un sistem tipic de imagini si detalii artistice axate pe temeiurile poeticii populare si trecute prin filiera unei individualizari pregnant pentru a dezvalui situatii concrete de viata patriarhala in aspectele sale primare.
Ne putem referi la mai multe fente si versiuni folclorice, care variaza de la doina la balada, cintec liric, epos eroic, specii orientate spre a aprofunda o atmosfera etnologica specifica, un univers de stari, trairi inferioare, marcate in esenta, de o alura onimoronica, durere, bucurie, tristete, melancolie, dar in acelasi timp predomina o jubilatie sufleteasca izvorita din imboldul revelator al indeletnicirilor zilnice ceea ce face din viata omului o continua sarbatoare.

In bibliografia de specialitate circulatia motivului pastoresc transpare cu numele de ,,stina pradata" sau ,,horea oii", ,,horea buciumului", ,,horea pacurarului" [1, p.123] , acestea potrivit opiniei lui D.Caracostea ,,au odraslit multe forme diferite si mai ales da glas acestui sentiment de viata fundamental : dragostea de propria indeletnicire." [2, p.22] Odata ce in scrierile populare, dupa cum accentueaza in continuare D.Caracostea ,,nimic nu caracterizeaza mai deplin decit pozitia fata de propria indeletnicire", imaginile reproduse capata o coloratura specifica si se vor mentine prin condensarea lirismului:

Ambianta descrisa se refera la niste aspecte de viata patriarhala, unde ,,pierderea oilor" dezvolta ideea de culminatie emotionala, releva o gama oximoronica de trairi, care indica o concordanta stilistica intre balada si doina. Ciobanul isi pierde oile fie din neglijenta, fie din cauza nerespectarii interdictiei legata de vechile superstitii pastoresti. Or, dupa cum se relateaza intr-un studiu etnologic ,,Ciobanii nu aveau voie sa intretina relatii erotice in anumite perioade ale pastoriei. Cu atit mai mult, parasirea oilor de catre un cioban, pentru a se intilni cu iubita lui, era un fapt grav, sever condamnat de catre cutuma arhaica" [5, p.28].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.