Imbatranirea demografica

Trimis la data: 2014-05-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: iosimir2
Dimensiune: 110kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imbatranirea demografica reprezinta fenomenul de schimbare a structurii unei populatii pe grupe de varsta, prin care ponderea persoanelor varstnice creste in cadrul populatiei totale, concomitent cu scaderea populatiei tinere si mentinerea ponderii populatiei adulte pentru un timp indelungat (Trebici, 1993 apud Bodogai, S., 2009, p. 55). Principalelor doua cauze- scaderea natalitatii si cresterea sperantei de viata- li se adauga si fenomenul de migratie, in special al populatiei tinere care, motivata de cele mai multe ori de oportunitati financiare, isi paraseste tara, lasand in urma o populatie imbatranita.
Ceea ce se cunoaste despre evolutiile posibile/probabile ale populatiei Romaniei in deceniile urmatoare (din surse nationale si internationale) este construit plecand de la populatia pe varste in anul 2010 - 21, 4 mil. locuitori. Potrivit variantei Fertilitate Constanta, populatia Romaniei ar fi urmat sa ajunga la mijlocul secolului la 16,8 mil. locuitori. Intre timp, la 2 februarie, s-au publicat primele rezultate ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din octombrie 2011, date care schimba considerabil numarul populatiei tarii si implicit, structura pe varste.

Populatia stabila a Romaniei este de numai 19 mil. locuitori; acest lucru inseamna ca perspectivele trebuie reevaluate, inclusiv in ceea ce priveste evolutia procesului de imbatranire demografica in Romania in deceniile urmatoare.Cercetarile atrag atentia asupra faptului ca fenomenul imbatranirii demografice afecteaza: echilibrul dintre generatii, piata muncii, sistemele de protectie sociala, in special pensiile si asistenta sociala, sistemul de ingrijire a sanatatii si prin extensie, cheltuielile publice si private. Mircea Agabrian (2003, p. 288-289) sintetizeaza consecintele fenomenului, clasificandu-le astfel:
-consecinte individuale: scaderea veniturilor, pierderea statusului

profesional, restrangerea contactelor sociale care pot duce la izolare, deteriorarea sanatatii si crestereadependentei fata de ceilalti;- consecinte pentru familie: necesitatea ingrijirii varstnicilor poate cauza stres, conflicte in cuplu sau intre copii si bunici; de asemenea, planificarea timpului liber poate fi afectata, ca si bugetul familiei;

- consecinte pentru societate: cresterea ratei de dependenta, necesitatea ca persoanele de varsta inaintata sa ramana pe piata muncii mai multa vreme, ceea ce ar putea afecta productivitatea, necesitatea suplimentarii resurselor financiare in vederea sustinerii sistemului de protectie sociala (subsistemul de pensii, cel de ingrijiri de sanatate si cel de asistenta sociala) precum si adoptarea unor noi directii de actiune, crearea unor noi institutii si servicii adecvate nevoilor complexe generate de imbatranire. Datorita faptului ca varstnicii isi ocupa locuintele pentru timp mai indelungat se adanceste si criza de locuinte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.