Imbatranit e sufletul in mine - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-04-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In scopul obtinerii unor informatii mai ample si mai veritabile despre obiectul / fenomenul supus cercetarii, poetul integreaza cele mai diverse tipuri de "investigatii imagistice", iar resursele metaforice ale imaginilor le dezvoltape planurile simturilor (vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, de pipait), astfel ca la perceperea mesajului sa participe pe cat e posibil mai multe simturi. Pesimismul poetului e o punte de trecere spre idealismul cel mai pur si izvor al "celui mai legitim optimism".Problema rivalitatii dintre bine si rau, cu accent pe triumful unuia sau altuia, a generat conceptii pesimiste sau optimiste si in spatiul religiilor .Omenirea de azi, imbatranita, apatica, opune fericirii teoria durerii universale.
Singura speranta a modernilor, in fata supliciilor existentei, este nimicirea.Boala pesimismului e moderna, ea a capatat forma stiintifica, desi este renasterea pesimismului budhist.Parintii pesimismului ca teorie sunt Schopenhauer si Hartmann Teoria disperarii,apologia mortii au facut scoala prin Schopenhauer. Problema rauluiin lume, a vinovatiei fiintei umane prin insasi existenta sa, a finitudinii, nostalgia paradisului, nefericirea, caderea sunt principalele determinari, motivari ale constiintei tragice, dar si ale celei pesimiste.

Tristetea, disperarea, deceptia au avut mereu ca sursa constatarea ca omul se afla in dezacord cu destinul sau, cu istoria, cu natura chiar, cu propriile instincte, cu boala si moartea.De altfel, pesimismul "autentic" nu poate fi decat cel care nu se rosteste nimanui, care
nu cere simpatia celorlalti. A lupta impotriva destinului, chiar fara speranta de victorie, presupune eroism modelul christic e unul de actiune.

Tragicul trebuie conectat la constiinta filosofica, nu definit prin descrierea morfologiei suferintei umane. Tragicul este raul asumat, se naste din confruntarea constienta cu limita si din infruntarea angajata a acesteia.El nu apare "fara tentarea limitei absolute" si fara tensiunea proprie actului creator. Cantaret entuziast sau indurerat, constiinta a omenirii sau a neamului sau el are acces la transcendenta si este o constiinta tragica al carei destin se implineste prin sacrificiu.Ca reclama durerea, alienarea sau ratacirea, fondul liricii eminesciene ramane atasat sublimului si unei perseverari in proiect. Singuratatea predispune la visare si adanceste melancolia, dar poezia adevarata e conditionata de rostirea adevarului si de visare.

Publicata in 1873, in "Convorbiri literare", poezia "Imbatranit e sufletul in mine" se deschide cu enuntarea subiectului pe care il va elucida cititorilor de-a lungul versurilor, acela ca sufletul, constiinta afectiva a eului, a ajuns la faza de imbatranire, de saturatie a vijeliilor tainelor vietii, arondat unui sistem invins de trecerea timpului.Eul liric isi striga imbatranirea sufletului si comprima orice incercare de evadare in lumea realizarilor, se resemneaza in fata acestui fapt premeditat.

Eul liric descrie imbatranirea trupului cu incurabila boala a batranetii, cu ajutorul comparatiei pentru a revela imposibilitatea refacerii statutului de altadata, intinerit de cugetele si infaptuirile sale "ca un bordei pustiu in iarna grea".Analogia bordeiului pustiu cu sufletul simplifica ecuatia relationarii celor doua aspecte:unul sufletesc si altul material, incat pustietatea e aceea caracteristica care lumineaza peste obscurul suflet al eului.Eul liric isi deplange soarta, pentru care timpul nu a facut un pact aparte de a-si dezbraca lojele fiecarei varste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.