Imbunatatirea stilului cand tii un discurs

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 0
Autor: Doru Tudor
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Santem judecati dupa felul in care vorbim. Cuvintele noasre ne definesc. Ele spun unui ascultator avizat cu cine ne am insotit. Ele sant marca educatiei si a culturii noastre. Santem evaluati si clasificati in functie de aceste patru lucruri:CEEA CE FACEM , CUM ARATAM, CEEA CE SPUNEM SI CUM SPUNEM. J "Recunosc ca exista un accesoriu absolut necesar in educatia oricarei doamne sau al oricarui domn, o folosire corecta si rafinata a limbii materne." Celebrul eseu despre increderea in sine a lui Ralph Waldo Emerson... Lasati l sa vi l sopteasca la ureche fraza cu fraza:
Exprimati va convingerile latente si vor prinde un sens universal. Pentru ca intotdeauna ceea ce este interior devine cel mai important - si primul gand va rasuna odata cu trompeteleJudecatii de Apoi. Glasurile familiare mintii noastre sant cele ale merituosilor Moise, Platon si NEwton. Caci ei au innodat carti si traditii si au vorbit nu despre ceea ce spun oamenii, ci despre ceea ce gandesc. Omul ar trebui sa invete sa discearna si sa urmareasca geana de lumina care tasneste din mintea sa si mai putin scanteile poetilor si inteleptilor nostri. Si totusi el isi alunga gandul pentru ca e al sau.

In orice lucrare geniala recunoastem parte din gandurile noastre refuzate: ne revin cu gesturi maiestuoase. Nici adevaratele lucrari de arta nu au un efect mai mare ca lectie ce trebuie invatata. Ni se spune ca trebuie sa ne supunem impresiilor noastre spontane cu o inflexibilitate binedispusa si nu sa dam ascultare corului de voci de pe margine. Altfel maine un strain va spune exact ceea ce am gandit si am simtit mereu si vom fi obligati de a trai rusinea de a ne insusi parerea altcuiva.

Exista un moment in formarea oricui cand se ajunge la convingerea ca invidia inseamna ignoranta, ca imitatul este sinucidere si ca trebuie sa se accepte cu bune si cu rele, asa cum e. Gandul ca intreg universul e plin de bunatateil va face sa inteleaga ca nimic nu poate face, nici cultiva porumbul de nu se va ocupa mai intai de pamantul sau. Puterea ce zace in sine e ceva nou pentru natura si numai el stie ce poate face, dar nu o poate sti pana ce nu incearca.

Goethe observa: "Spune mi ce citesti si am sa ti spun cine esti."
Un vorbitor din New York care este laudat adesea pentru fermintatea propozitiilor sale, da r si pentru frumusetea simpla a limbajului, a ridicat intr o voncersatie embaroul asupra secretului fortei sale de a alege cuvintele cele mai potrivite si mai incisive. De cate ori intalneste un cuvat necunoscut intr o conversatie sau intr o lectura si l noteaza intr un carnetel. Apoi, chiar inainte sa se culce seara, cauta in dictionar si si insusete cuvantul.

Daca n a gasit nimic peste zi, studiaza o pagina sau doua din Dictionarul de sinonime, antonime si prepozitii al lui Fernald; el noteaza sensul exact al cuvintelor pe care in mod obisnuit le a r folosi drept sinonime perfecte. Un cuvant nou pe zi - acesta este motto ul sau. Asta inseamna ca peste an invata 365 de cuv noi, care constituie unelte de exprimare. El a constatat ca un cuvat se fixeaza dupa ce este folosit de trei ori. Intr-o dupa amiaza am auzit o doamna care folosea acelasi adj pentru cainele sauChow chow, pentru un concert simfoni,c, pnetu starea de spirit a unui barbat si chiar pentru Marele Canion.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.