Imnul lui Stefan Cel Mare

Trimis la data: 2005-06-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.64 / 10
Downloads: 19
Autor: Iulian Ivan
Dimensiune: 5kb
Voturi: 519
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca procedeu literar specific imnului intalnim evocarea prin care se aduce in fata cititorului imaginea unei persoane,a unui eveniment maret sau a unei epoci din trecut.Acest procedeu pune in evidenta sentimentele celui care evoca si ale colectivitatii care o reprezinta.Denumirea acestei specii literare vine din limba greaca unde ``hymnos`` inseamna ``cantec de biruinta``.
Imnul Lui Stefan Cel Mare
Ca procedeu literar specific imnului intalnim evocarea prin care se aduce in fata cititorului imaginea unei persoane,a unui eveniment maret sau a unei epoci din trecut.Acest procedeu pune in evidenta sentimentele celui care evoca si ale colectivitatii care o reprezinta.Denumirea acestei specii literare vine din limba greaca unde ``hymnos`` inseamna ``cantec de biruinta``.

Poezia ``Imnul lui Stefan cel Mare`` de Vasile Alecsandri este o creatie lirica ocazionala:a fost scrisa cu prilejul serbarii nationale care a avut loc intre 15-27 august 1871 la Putna,cu ocazia implinirii a 400 de ani de la ctitorirea acestei manastiri de catre Stefan cel Mare.La manastirea Putna se afla si mormantul gloriosului voievod care a fost numit ``Soarele Moldovei``.
Poezia este structurata in cate 5 strofe de cate 8 versuri (5 octave) si exprima veneratia romanilor fata de personalitatea lui Stefan cel Mare.
Textul se deschide printr-o invocatie retorica adresata acestui erou al neamului:
``O! Stefan,erou sfant!``
Pe parcursul poeziei mai exista cateva asemenea versuri:
``O! soare-nvingator!``
``O! mare umbra-eroica!``
``O! Stefane!``

Epitetul ``sfant`` inclus in prima adresare proiecteaza o auveola de sacralitate asupra voievodului si asupra vechiului sau mormant.
Repetarea in prima strofa a substantivului ``erou`` completeaza imaginea acelui invocat dandu-i dimensiunile maretiei.
Sintagma ``vechiul tau mormant`` ne sugereaza idea ca nici macar timpul n-a trecut in uitare aceasta maretie.Ea este perpetuata peste veacuri de falnicii Carpati care strajuiesc mormantul:
``Ca sentinele falnice
Carpatii te pazesc
Si de sublima-ti glorie
Cu seculii soptesc.``

In strofele 2-5 imaginea lui Stefan se contureaza la nivelul a trei timpuri istorice:trecut,prezent si viitor.
Prezentul (versurile 1-16) apare in primele doua strofe ca un timp al luptei care ii confera voievodului dimensiunile unui urias mai puternic decat moartea:
``Cu drag privindu-ti patria
Si moartea cu dispret,
Maret in sanul luptelor,
Si-n pace-ai fost maret``

Venarat pentru acest trecut glorios,Stefan cel Mare este proiectat si la nivelul prezentului la aceleasi dimensiuni hiperbolice,cosmice.In acest sens,invocatia ``O! soare-nvingator! `` face din marele voievod ``Soarele Moldovei``
Calauzit de ``un sacru dor``,unirea tuturor romanilor din vechia Dacie,Stefan isi poate privi acum visul implinit.
``Priveste visul tau
Uniti suntem in cugete
Uniti in Dumnezeu.``

Viitorul prefigurat in ultima strofa este prevestit printr-un juramant sacru,pe care urmasii voievodului si contemporanii poetului il rostesc dupa 400 de ani la mormantul de la Putna:
``Toti in genunchi,o! Stefane,
Depunem juramant:
,,Un gand s-avem in numele
Romanului popor,
Aprinsi de-amorul gloriei
S-al patriei amor! ,, ``

Prin acest juramant,urmasii lui Stefan isi exprima dragostea si respectul pentru acest erou al neamului precum si dorinta lor de a se ridica la inaltimea maretiei voievodului.
Prin toate aceste tresaturi si consideratii putem afirma ca opera literara ``Imnul lui Stefan cel Mare`` se incadreaza in genul liric si in specia literara numita ``imn``.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.