Imnul lui Stefan cel Mare - Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2006-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 1460
Autor: Anonim
Dimensiune: 6kb
Voturi: 332
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vasile Alecsandri este unul dintre cei mai mari scriitori români, opera sa cuprinzând: poezie, proză, teatru. Scriitorul a fost unul dintre revoluţionarii de la 1848, inspirându-se de nenumărate ori din evenimentele acelui an. El a scris versuri patriotice în care a fost vocea celor din generaţia sa. Una dintre aceste poezii este şi „Imnul lui Ştefan cel Mare”, scrisă în memoria marelui domnitor român al cărui nume apare în titlu.
Imnul este o operă lirică în versuri închinată unei personalităţi, unei idei măreţe, făcându-se apel la invocaţie ca figură de stil, dar şi la hiperbolă şi antiteză.

După cum am spus şi mai sus, în acest imn este evocată imaginea domnitorului român, Ştefan cel Mare din trei perspective: trecut, prezent şi viitor.Poezia debutează cu o invocaţie a domnitorului fapt specific imnului: „Dormi, erou al românilor, / O, Ştefan, erou sfânt!” Aici autorul prezintă recunoştinţa a tot ce mişcă pentru faptele eroice ale domnitorului. Sugestivă este în acest sens, personificarea „Carpaţii te păzesc”.

Strofa a doua ne prezintă vitejia lui Ştefan din perspectiva trecutului modul în care a luptat cu duşmanii poporului pentru neatârnare, ca în cea de-a treia strofă, evocarea să se întrepte spre viitor: „În veci tu nu apui”.

Metaforele „soare-învingător” şi „umbră-eroică” sugerează statutul pe care-l dobândeşte domnitorul în ochii autorului. El este ridicat la rangul de sfânt, fiind comparat cu un astru, soarele, cel care este simbolul luminii şi al puterii.

Aceeaşi idee apare şi în finalul poeziei, în care ne întoarcem privirea spre prezent: „Toţi în genunchi, o! Ştefane, / Depunem jurământ”. De aici reiese deznodământul, dar şi credinţa în domnitorul român, visul său devenind visul întrigii naţiunii: libertatea.

Ştefan cel Mare se evidenţiază ca o personalitate puternică, ce a reuşit prin patriotism, curaj şi dăruire de sine să unifice sufletele românilor. El este mai mult decât un conducător, este salvatorul românilor.Având elemente clare ale stilului retoric, „Imnul lui Ştefan cel Mare” este o laudă, un elogiu adus marelui domnitor român care şi-a pus amprentele asupra destinului unui popor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.