Impactul activitatii de asigurare asupra investitiilor

Trimis la data: 2009-03-21 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Marusca Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Având în vedere experienţa diferită a ţărilor în privinţa asigurărilor, funcţiile asigurării au cunoscut de-a lungul vremii o evoluţie aparte. Acolo unde sectorul asigurărilor este mai dezvoltat şi mai sofisticat, asigurările au rol şi funcţii reprezentative şi mai ample, în timp ce în ţările în care asigurările se află în proces de formare, consolidare sau maturizare, funcţiile lor sunt limitate.

Prin funcţiile sale, asigurarea îşi explicitează rolul, menirea socială, direcţiile şi modalităţile de acţiune, precum şi efectele scontate.Potrivit concepţiilor unor economişti, asigurările îndeplinesc următoarele funcţii:

a)De compensare a pagubelor pricinuite de calamităţi ale naturii şi de accidente (în cazul asigurărilor de bunuri şi de răspundere civilă – asigurări de pagube ) şi plata unor sume asigurate (în cazul asigurărilor de persoane), atunci când în viaţa asiguraţilor intervin anumite evenimente. Această funcţie este cea mai importantă. Potrivit ei asigurarea are rolul de a contribui la refacerea bunurilor distruse sau avariate, la repararea unor prejudicii, de care asiguraţii răspund conform legii, şi acordarea unor sume de bani în cazul producerii unor evenimente privind piaţa şi integritatea persoanelor.

Compensarea este posibilă datorită existenţei fondului de asigurare creat prin contribuţii, respectiv primele de asigurare plătite de asiguraţi.
b)De prevenire a pagubelor, funcţie care a apărut şa s-a dezvoltat îndeosebi după cel de al doilea război mondial. Cu timpul, agenţii economici, oamenii în general, au înţeles că trebuie să previi decât să repari o pagubă.

În perioada de început a dezvoltării asigurării, exista foarte larg răspândit punctul de vedere potrivit căruia asiguratorii nu ar trebui să se ocupe prea mult de latura de prevenire a pagubelor, pentru că, în final, aceasta ar putea duce la scăderea cererii de asigurare şi implicit primelor încasate şi a profitului societăţilor de asigurare. În prezent, activităţile de prevenire reprezintă un capitol important în programele de asigurări din toată lumea.

Funcţia de prevenire se exercită pe două căi, şi anume:
-prin finanţarea unor activităţi de prevenire a calamităţilor şi accidentelor (construirea de diguri de protecţie împotriva inundaţiilor, lucrări de împădurire, desecări, irigaţii);
-prin stabilirea unor condiţii de asigurare care să oblige pe asigurat la o conduită preventivă permanentă (participarea asiguratului la acoperirea unei părţi de pagube, obligaţia asiguratului pe linia eliminării sau limitării pagubelor).

c)Funcţia financiară – având în vedere decalajul de timp între momentul încasării primelor şi momentul plăţii despăgubirilor şi sumelor asigurate, societăţile de asigurare concentrează temporar sume de bani foarte importante pe care apoi le plasează pe piaţa de capital în vederea obţinerii unor venituri suplimentare şi al creşterii siguranţei afacerilor.

Alţi economişti de prestigiu din ţara noastră tratează asigurările ca o componentă a sistemului financiar al ţării noastre, şi, ca atare, consideră că acestea îndeplinesc funcţiile generale ale finanţelor, respectiv funcţia dec repartiţie şi funcţia de control.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.