Impactul asupra mediului datorat investitiei

Trimis la data: 2004-12-06 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 84 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Emilia Anghel Dimensiune: 124kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lucrarea are la bază documentaţia pusă la dispoziţie de beneficiar memoriu tehnic pentru obţinerea acordului de mediu – documentaţie întocmită de proiectant), pentru a cărei corectitudine, acesta este direct răspunzător, precum şi date din literatura de specialitate privind impactul asupra mediului, datorat unor obiective similare celui studiat.

Introducere
Prezentul studiu are drept scop evaluarea globală a impactului asupra mediului datorat investiţiei „Canalizare menajeră şi staţie de epurare Vinga – judeţul Arad” în scopul obţinerii acordului de mediu.
Lucrarea are la bază documentaţia pusă la dispoziţie de beneficiar (memoriu tehnic pentru obţinerea acordului de mediu – documentaţie întocmită de proiectant), pentru a cărei corectitudine, acesta este direct răspunzător, precum şi date din literatura de specialitate privind impactul asupra mediului, datorat unor obiective similare celui studiat.

Amplasament
Obiectivele tehnologice ale investiţiei vor fi amplasate în intravilanul localităţii Vinga după cum urmează(
reţeaua de canalizare va fi amplasată pe domeniul public, urmărindu-se forma stradală.staţia de epurare va fi amplasată în partea vestică a comunei Vinga pe domeniul public (păşune) în apropierea emisarului Valea Ardelenilor, imediat amonte în confluenţă cu Valea Apa Mare. Amplasamentul este delimitat spre vest de calea ferată Timişoara-Arad, la sud de un drum de pământ, la est de canal natural colector de ape pluviale, iar la nord tot de un canal natural colector de ape pluviale.

Terenul ce va fi ocupat de staţia de epurare este proprietatea satului, aparţinând Primăriei comunei Vinga, suprafaţă ce urmează a fi ocupată de obiectivul de investiţie(definitiv şi(sau temporar(.Suprafaţa totală a terenului ocupată temporar (pe durata de execuţie( a reţelei de canalizare este S = 1 ha.

După execuţia reţelei de canalizare a apelor uzate (pozarea conductelor sub adâncimea de îngheţ şi asupra lor) acest teren îşi va recăpăta destinaţia iniţială.Suprafaţa ocupată definitiv (cămine de vizitare şi cămine de rupere de pantă amplasate pe reţeaua de canalizare) este aproximativ 110 m2.Suprafaţa totală a terenului ocupată de staţia de epurare este de S=3850 m2.Suprafaţa totală a terenului ocupată de drumul de acces la staţia de epurare este de S = 1766 m2.

CAPITOLUL 2
Descrierea activităţii propuse
2.1 Scopul şi necesitatea activităţii
Scopul proiectului
Sistemul de canalizare menajeră proiectat are scopul de a colecta, transporta epura şi evacua apele uzate menajere provenite de la populaţie şi agenţii economici din localitatea Vinga – judeţul Arad.

Utilitate publică
Populaţia localităţii Vinga numără în prezent 4300 locuitori stabili. Localitatea are un număr de 1400 gospodării şi o reţea stradală de 25 km. De asemenea, localitatea dispune de un sistem canalizat de alimentare cu apă compus din:captarea apei subterane din două puţuri de adâncime tratarea apei într-o staţie de deferizare – de manganizare (aerare şi filtrare) înmagazinarea apei (compensarea orară şi rezerva de incendiu) într-un castel de apă reţea de distribuţie a apei la consumatori în lungime totală de 24 km.

Localitatea Vinga nu dispune de un sistem centralizat de canalizare.
În cadrul investiţiei „Extindere Uzină de Apă Vinga" aflată în stadiul de execuţie s-a avut în vedere extinderea alimentării cu apă a localităţii astfel încât necesarul de apă a fost calculat pentru zone cu gospodării având instalaţii interioare de apă şi canalizare (conform avizului de gospodărire a apelor nr. B-109 din 19.12.1994).

Prin introducerea apei potabile curente în gospodării, debitul de ape uzate menajere va cunoaşte un salt cantitativ de circa 5 - 6 ori, ceea ce în lipsa unui sistem adecvat de colectare, evacuare şi epurare a acestor ape, va genera impurificarea solului, subsolului şi aerului cu noxe provenite din aceste ape sau prin descompunerea substanţelor organice conţinute de aceste ape. Astfel pot apărea epidemii de boli infecţioase precum şi zone insalubre, ceea ce ar degrada mediul de viaţă al locuitorilor acestei localităţi.

De asemenea doar colectarea şi evacuarea centralizată a acestor ape în emisar, Valea Ardelenilor, ar contribui la mărirea conţinutului de poluanţi al acestui curs de ape peste limitele admise.
Din acest motiv este necesară execuţia unui sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, care să colecteze apele uzate provenite de la gospodăriile individuale şi de la agenţii economici din localitate.

De asemenea înainte de deversarea acestor ape în Valea Ardelenilor, este obligatorie epurarea lor într-o staţie de epurare parte componentă a sistemului de canalizare, care să reducă conţinutul de poluanţi (resturi menajere plutitoare, nisip, grăsimi şi produse petroliere, materii în suspensie şi dizolvate, CBO5¸ etc.) în limitele admise de normativele

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.