Impactul constructiilor asupra mediului

Trimis la data: 2020-05-12 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 76 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ella.cristian Dimensiune: 4668kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins:

1. Notiuni de baza ....................................... pag. 1
2. Elemente de reglementare .............................. pag. 18
3. Studiul de impact pentru lucrari de constructii ....... pag. 43
4. Analiza impactului asupra mediului produs de unele lucrari de constructii .....pag. 52
5. Solutii ecologice in constructii hidrotehnice si hidroameliorative ... pag. 67
6. 6. Constructii civile ecologice ... pag. 73

1. Notiuni de baza

1.1 Obiectul cursului

Ingineria si managementului proiectelor de constructii presupune formarea profesionala complexa, in vederea proiectarii si executiei lucrarilor de constructii pentru diferite folosinte.
Exigentele si criteriile de performanta ale inginerilor constructori, presupun dobindirea unui bagaj de cunostinte in domeniul Impactului constructiilor asupra mediului.
Pentru aceasta studentii trebuie sa capete cunostinte generale privind factorii de mediu si tipul de impact pe care-i pot suporta acestia, in urma realizarii constructiilor dar si a exploatarii acestora pentru diferite activitati, reglementarile existente in domeniu, procedurile de evaluare a impactului si de intocmire a studiilor de impact.

Cateva notiuni generale care fac obiectul cursului:

Mediul, semnificand mediul inconjurator sau mediul ambiant, este o notiune care se refera la totalitatea conditiilor naturale de pe Pamant sau dintr-o regiune a sa, in care evolueaza fiintele sau lucrurile.
Dintre aceste conditii naturale fac parte atmosfera, temperatura, lumina, relieful etc., precum si celelalte fiinte vii care impreuna cu aceste elemente fizice abiotice formeaza ceea ce numim ecosistemele.
Mediul natural are un rol foarte important in procesul evolutiei fiintelor vii, care, la randul lor, sunt un factor de transformare a mediului.
Sensul dat acestei notiuni in cadrul Uniunii Europene este cel al unui ansamblu de elemente care, in complexitatea relatiilor lor, constituie cadrul, mijlocul si conditiile de viata ale omului, cele care sunt ori cele care nu sunt resimtite.
O alta definitie o gasim in Legea protectiei mediului data prin OUG 195/2005 in care mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului.
Mediul natural, adica aerul, oceanele, marile, lacurile, apele curgatoare, solul si subsolul si formele de viata pe care aceste ecosisteme le creeaza si le sustin este imaginea cea mai comuna pe care omul obisnuit si-o face atunci cand vorbeste despre mediul inconjurator.
Mediul inconjurator apare ca o realitate pluridimensionala care include nu numai mediul natural, dar si activitatea si creatiile omului, acesta ocupand o dubla pozitie: de "component" al mediului si de "consumator", de beneficiar al mediului si putand astfel vorbi si despre un mediu artificial adica antropic , rezultat al activitatii omului ca factor de modificare al mediului natural.
Asadar conceptul actual de "mediu inconjurator" are un caracter dinamic, care cauta sa cunoasca, sa analizeze si sa urmareasca functionarea sistemelor protejate in toata complexitatea lor.
O padure, o balta sau un lac, de exemplu, formeaza fiecare in parte un "ecosistem" care se interconditioneaza reciproc si se readapteaza continuu in cautarea unui anumit echilibru.
Totalitatea factorilor naturali, determina conditiile de viata pentru regnurile vegetale, animale si pentru fiinta umana, reprezentand mediul natural.
In mediul natural distingem componente fizice naturale - elemente abiotice: aer, apa, substrat geologic, relief, sol cat si componentele biotice care reprezinta viata, organismele ce se dezvolta pe fundalul sportului ecologic. Ele apar sub forma vegetatiei si animalelor depinzand atat de factori terestri, cat si cosmici (radiatia solara de exemplu) ceea ce ne ajuta sa intelegem implicatiile care pot urma unor modificari fie terestre, fie cosmice, sau ambele in acelas timp.
Orice activitate umana si implicit existenta individului este de neconceput in afara mediului. De aceea, calitatea in ansamblu a acestuia, precum si a fiecarei componente a sa in parte, isi pun amprenta asupra nivelului existentei si evolutiei indivizilor.

Resursele naturale si exploatarea lor rationala

Prin resurse naturale se inteleg: totalitatea elementelor naturale ale mediului inconjurator ce pot fi folosite in activitatea umana si care sunt de mai multe feluri:
resurse neregenerabile - minerale si combustibili fosili;
resurse regenerabile - apa, aer, sol, flora, fauna salbatica;
resurse permanente - energie solara, eoliana, geotermala si a valurilor.
In intreaga activitate de protectie a mediului inconjurator se urmareste nu numai folosirea rationala a tuturor aceste resurse, ci si corelarea activitatii de sistematizare a teritoriului si localitatilor cu masuri de protejare a factorilor naturali, adoptarea de tehnologii de productie cat mai putin poluante si echiparea instalatiilor tehnologice si a mijloacelor de transport generatoare de poluanti cu dispozitive si instalatii care sa previna efectele daunatoare asupra mediului inconjurator, recuperarea si valorificarea optima a substantelor reziduale utilizabile.
Astfel notiunea de "mediu inconjurator" cuprinde de fapt, toate activitatile umane in relatia om-natura, in cadrul planetei Terra.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.