Impactul internetului asupra firmei viitorului

Trimis la data: 2009-10-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 25
Autor: Marian
Dimensiune: 351kb
Voturi: 41
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Impactul internetului asupra firmei viitorului
În zilele noastre, unul din subiectele multor dezbateri este impactul pe care îl are dezvoltarea sectorului informatic asupra industriei asigurărilor. Internetul este substanţa, simbolul şi instrumentul principal a ceea ce oamenii de afaceri cred că trebuie să fie evoluţia comună a tehnologiei şi a încrederii. Asigurătorii care încheie poliţe utilizând Internetul testează, în prezent, modele tehnologice inovative pentru desfăşurarea activităţii.
Referat despre Impactul internetului asupra firmei viitorului
Cum va determina evoluţia tehnologică rapidă a Internetului, ca mijloc de relaţii sociale şi comerciale, să ne schimbăm atitudinea faţă de încredere? Cum vor reuşi mărcile să creeze reţele sociale, iar reţelele sociale să creeze mărci în condiţiile creşterii riscurilor apărute în afacerile electronice? Cum va fi afectată concurenţa de către afacerile electronice? Cum vor îmbunătăţi afacerile electronice calitatea serviciilor? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care trebuie să răspundem pentru a determina raportul dintre relaţiile umane şi de afaceri şi dezvoltarea comerţului electronic.

Răspunsul l-ar putea determina felul în care oamenii intră în relaţie cu tehnologia şi cu ei înşişi. Mulţi asigurători trec printr-o perioadă de restructurare a activităţii tradiţionale de vânzare, încercând să implementeze sisteme informatice de vânzare on-line. Desigur, această restructurare este respinsă de către managerii aflaţi la niveluri ierarhice superioare.

O analiză desfăşurată a mai multor abordări ale sistemelor informatice utilizate în cadrul industriei asigurărilor a condus la următoarele concluzii:
- Asigurătorii care utilizează vânzarea on-line câştigă poziţii importante în cadrul pieţei. Tranzacţionarea electronică oferă companiei de asigurări posibilitatea reducerii timpului necesar încheierii unei asigurări, o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte structura portofoliului de produse şi modul de aplicare a managementului riscului.

- Tranzacţiile electronice conduc la creşterea eficienţei activităţii economice. Swiss Re a estimat că, pe termen lung, companiile care oferă spre vânzare asigurări personale vor reduce nivelul cheltuielilor administrative şi al cheltuielilor generate de soluţionarea unei despăgubiri, precum şi mărimea despăgubirilor cu aproximativ 12%.

- Tranzacţiile electronice reduc barierele de intrare a noilor competitori în cadrul pieţei şi determină creşterea intensităţii concurenţei. Internetul permite com-paniei de asigurări să reducă timpul necesar procesului de înfiinţare şi dezvoltare a reţelei tradiţionale de vânzare.

- Furnizorii software oferă aplicaţii complet integrate, ceea ce îi determină pe asigurători să renunţe la lanţul valoric tradiţional şi să externalizeze anumite activităţi care urmează a fi desfăşurate de către furnizori specializaţi.

- În viitor, brokerii şi agenţii de asigurare vor trebui să se adapteze noilor condiţii în ceea ce priveşte schimbul electronic de date, şi anume să se concentreze asupra prestării de servicii de consultanţă, de management financiar şi management al riscului.

- Clienţii vor beneficia de o transparenţă mai mare în ceea ce priveşte încheierea unui contract de asigurare, de reduceri a costurilor şi îmbunătăţire a serviciilor prestate de companiile de asigurări. Tranzacţiile electronice oferă posibilitatea reducerii costurilor.

- Cererea pe Internet pentru asigurările de răspundere civilă, asigurările maritime şi cele-de risc financiar înregistrează o creştere semnificativă.

Internetul s-a dezvoltat iniţial ca mediu de transmitere a informaţiilor, de comunicare rapidă, pentru ca, ulterior, să devină un canal de distribuţie foarte eficient. În prezent, aproximativ 300 de milioane de persoane au acces la Internet, majoritatea acestora fiind cetăţeni ai ţărilor puternic industrializate. Aproximativ 40-50% dintre nord-americani, 15-20% dintre japonezi şi europeni utilizează curent Internetul, preconizându-se ca această rată să se dubleze sau chiar să se tripleze în Europa de Vest şi Japonia până în anul 2005.

Prin intermediul reţelei Internet se accelerează trecerea de la vechea metodologie de lucru în asigurări, ce presupunea deţinerea întregului lanţ de distribuţie, la noua metodologie de lucru, ce presupune specializarea pe una sau mai multe dintre activităţile ce constituie verigi în lanţul de distribuţie. Pentru a avea succes pe piaţă, societăţile de asigurări vor fi nevoite să se concentreze asupra unei singure activităţi din lanţul de distribuţie pentru a putea obţine avantaje competitive şi economii la scară. Creşterea numărului de tranzacţii automate între diferitele verigi ale lanţului de distribuţie, precum şi creşterea eficienţei sistemului de distribuire în asigurări vor determina reducerea avantajelor integrării verticale. În plus, barierele scăzute la intrarea pe piaţă şi creşterea concurenţei vor fi factori ce vor stimula tendinţa spre specializare.

Imaginea ideală a societăţii de asigurări - un supermarket de unde clientul îşi poate alege orice produs doreşte dintr-o gamă extrem de variată - este perimată. Societăţile de asigurări nu mai consideră o bună investiţie alocarea resurselor pentru furnizarea tuturor tipurilor de produse de asigurare. Se estimează că, în următorii ani, fiecare societate de asigurări se va specializa în unul sau mai multe din următoarele domenii:
- distribuţie;
- elaborarea produselor de asigurare;
- subscriere;
- prelucrarea informaţiilor de asigurare;
- soluţionarea daunelor;
- managementul investiţiilor.

Nu toate produsele de asigurare pot fi vândute prin intermediul Internetului. În general, introducerea unui anumit produs spre a fi comercializat pe Internet se face în funcţie de cât de multă asistenţă este necesară pentru încheierea unei poliţe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.