Impactul turismului asupra litoralului romanesc

Trimis la data: 2011-10-25
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 7
Autor: Nicolina2
Dimensiune: 7718kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marea Neagra colecteaza apele zonelor industriale si agricole provenind din 9 tari.Dunarea contribuie cu aproximativ 203 kmA de apa/an (mai mult decat intreaga cantitate de apa primita de Marea Nordului). In partea de est, Marea Neagra colecteaza apele fluviilor Don (28 kmA/an) si Kuban (13 kmA/an), la care se adauga alte rauri mici care dreneaza partea de sud si est a coastelor.
Marea Neagra a fost afectata din punct de vedere ecologic in urma pescuitului necontrolat la nivel international si in urma unei intense activitati navale, la care se adauga exploatarea petroliera cu puternice efecte nocive. In urma pescuitului irational au fost inregistrate reale dezastre ecologice si in Marea Marmara. Daca acest proces va continua, reabilitarea si inmultirea speciilor migratoare vor fi compromise.
Dunarea deverseaza anual 1.000 t de crom, 900 t de cupru, 60 t de mercur, 6.000 t de zinc si mai mult de 50.000 t de petrol.

Dezvoltarea unor sectoare ale industriei grele au contribuit la deversarea in mare a unei cantitati apreciabile de reziduri, neexistand nici un tratament prealabil.Ca rezultat al catastrofei de la Cernobil, concentratia radioactiva a crescut. In nici o alta regiune a lumii apa marii nu a suferit o asemenea contaminare nucleara. Cu toate acestea, nivelul radioactivitatii are limite acceptabile pentru organismul uman.

Nu in ultimul rand, poluarea cu petrol reprezinta o problema majora.
Originea poluarii o constituie transportul maritim si faptul ca un numar apreciabil de porturi nu ofera servicii portuare adecvate, favorizand astfel deversarea rezidurilor, indeosebi in regiunea de vest a Marii Negre.

Dimensiunile situatiei ecologice deosebit de dificile ale Marii Negre pot fi grupate in urmatoarele manifestari:
- catastrofa ecologica;
- inflorirea planctonica a unor alge unicelulare;
- eutrofizarea;
- metalele grele;
- construirea hidrocentralelor uriase;
- reziduurile petroliere;

- eroziunea costiera;
- declinul stocurilor comerciale de peste in Marea Neagra;
- pierderea de habitate, in special, zone umede si plaje, arii pe care traiau importante resurse biotice;
- degradarea peisajului si reducerea valorii turistice a peisajului;
- protectia neadecvata a resurselor marine si de coasta fata de accidente maritime;
- conditiile sanitare precare ale multor plaje si zone de imbaiere;
- pierderea sau pierderea iminenta a unor specii;
- inlocuirea unor specii indigene ale Marii Negre cu specii exotice.

Mnemiopsis Leidy (o specie exotica introdusa accidental in Marea Neagra in anii 1980; in prezent biomasa ei este in jur de 1.000.000.000 tone; se hranestecu zooplancton, oua si larve de peste .Mya arrenaria, Scafarca inequivalvis, Rapana thomasiana - sunt moluste care au inlocuit alte specii indigene.In plus, instalatiile militare si traficul tancurilor petroliere prin Bosfor reprezinta un motiv real de ingrijorare, in special datorita cresterii riscului de explozii in vecinatatea Istanbulului.

Cu toate acestea, modificarile profunde ale ecosistemului Marii Negre au fost reduse prin eforturile sustinute ale statelor situate pe coasta acesteia. Insa, se poate aprecia ca sunt inca necesare proiecte pentru reabilitarea ecosistemului, regenerarea mediului si pentru dezvoltarea economica in zona Marii Negre.

In contextul dat de toate informatiile de tinute pana acum despre Marea Neagra, se poate afirma ca "ignoranta privind situatia reala a Marii Negre a fost imensa"[. Starea Marii Negre se agraveaza. Exista o previziune unanima a oamenilor de stiinta: in lipsa unor masuri energice la scara internationala, regionala si locala, Marea Neagra poate deveni o "Mare Moarta".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.