Impartirea administrativa a bisericii

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principiul teritorial
Principiul teritorial este randuiala potrivit careia impartirea unitatilor administrativ-bisericesti se face dupa impartirea administrativ teritoriala a statului. Acest principiu a fost stabilit prin canonul 17 sin 4 ec. (Impartirea parohiilor sa se numere alcatuirilor civile si de stat). Lucrul acesta a fost acceptat de Biserica inca de la inceputuri, doar canonul l-a fixat in scris. Astfel, prima organizare administrativ teritoriala a fost facuta de Diocletian: cetati, provincii, dieceze, prefecturi.
Cetatile - episcopiile
Provinciile - mitropoliile
Diocezele - Eparhiile / Arhiepiscopiile
Prefecturile - Patriarhiile
Ultima organizare nu a fost dusa in cele din urma pana la capat, mai ales ca dupa caderea Imperiului Bizantin, patriarhiile s-au organizat in statele nationale postbizantine.
Acest principiu nu are fundament dogmatic, ci doar unul pastoral-practic, ce tine de iconomia mantuirii in realitatile istorice ale Bisericii. Insusirea lui de catre Biserica se vede astazi din aceea ca Biserica a preluat si o terminologie administrativa romana care s-a pastrat pana astazi si paradoxal, in societatea civila a disparut. De ex.: "dieceza" si "eparhie" erau notiuni pur civile. Astazi ele se regasesc doar in vocabularul bisericesc. "Mitropolie" este un termen care are sens exclusiv bisericesc, il mai intalnim in limbajul civil doar in denumirea de metropola. Acest principiu se respecta si in B.O.R. unde episcopiile s-au conturat in judetele civile.
De asemenea, Mitropoliile sunt organizate in provincii. O incalcare a acestui principiu a avut loc la reorganizarea M.A. prin impartirea intre Sibiu si Cluj. Aceasta a fost nefireasca si acest fapt se vede si din titulatura. Acest principiu este mentionat si in statutul B.O.R., dar mai mult ca recomandare, lasand Bisericii libertatea de a actiona dupa cum considera de cuviinta.
Sunt sase Mitropolii, 13 Arhiepiscopii si 15 Episcopii in Romania, avand mai bine de douasprezece mii de preoti si diaconi, slujitori ai altarelor din parohii, manastiri si centre sociale.
In tara exista 631 [1] manastiri, in care traiesc circa 3.500 de calugari si 5.000 de maicute. Trei Mitropolii diasporale si patru Episcopii diasporale se afla in afara Romaniei din granitele actuale, fara a socoti aici si Basarabia.
In Romania pentru ortodocsi exista mai mult de 14.500 biserici. In 2002, aproape 1.000 dintre ele erau in constructie sau renovare.
Mitropoliile Patriarhiei Ortodoxe Romane de pe teritoriul Romaniei sunt:

• Mitropolia Munteniei si Dobrogei
• Mitropolia Moldovei si Bucovinei
• Mitropolia Ardealului
• Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului
• Mitropolia Olteniei
• Mitropolia Banatului
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.