Impedimente la incheierea casatoriei

Trimis la data: 2014-05-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marinela_D Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sunt considerate impedimente la casatorie acele imprejurari de fapt sau de drept, precum:
1.existenta unei casatorii nedesfacute a unuia dintre viitorii soti prin care se incalca principiul fundamental al monogamiei. Nesocotirea acestui impediment atrage nulitatea casatoriei pentru sotul de rea-credinta.
Nu se considera bigam persoana aflata in una din urmatoarele situatii:
Daca sotul celui declarat mort pe cale judecatoreasca se recasatoreste si, ulterior, cel declarat mort reapare, prima casatorie se considera desfacuta la data incheierii celei de-a doua. Sotul recasatorit nu poate fi considerat bigam.

Consimtamantul liber presupune un consimtamant neviciat, adica neafectat de eroare, dol sau violenta.
Exista eroare ca viciu de consimtamant, numai in cazul in care poarta asupra identitatii fizice a celuilalt sot.
Casatoria poate fi anulata la cererea sotului al carui consimtamant a fost viciat cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot.

Dolul viciaza consimtamantul viitorului sot prin eroarea provocata ca urmare a mijloacelor viclene folosite impotriva sa. Violenta reprezinta viciu de consimtamant prin teama provocata viitorului sot ca urmare a constrangerii fizice sau morale exercitata impotriva sa.
De regula, consimtamantul la casatorie se exprima prin raspunsul afirmativ la intrebarile adresate fiecaruia dintre viitorii soti de catre delegatul de stare civila.
Consimtamantul la casatorie trebuie sa existe in momentul incheierii acesteia, deci, sa fie actual.

Exista, insa, si situatii cand casatoria este declarata incheiata, desi consimtamantul lipseste sau nu a fost exprimat in mod constient. De exemplu, alienatul sau debilul mintal consimte la incheierea casatoriei intr-un moment in care este lipsit de luciditate, delegatul de stare civila declara casatoria incheiata, desi, unul dintre cei care s-au prezentat la incheierea casatoriei, raspunde negativ sau nu raspunde la intrebarea adresata de catre delegatul de stare civila; unul dintre cei prezenti in fata delegatului de stare civila, pentru incheierea casatoriei, este lipsit temporar de facultatea sa mentala (este in stare de ebrietate); casatoria fictiva (incheiata cu alt scop decat acela de a intemeia o familie).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.