Implementarea sistemului HACCP in procesul tehnologic de fabricare a ciocolatei

Trimis la data: 2013-01-14
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 8.81 / 10
Downloads: 4
Autor: andrada4u
Dimensiune: 83kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare sistemul de garantie a sigurantei alimentatiei,devine in general mai stringent, ca raspuns la intensificarea atat reala cat si perceputa a problemelor sigurantei alimentatiei.In timp ce se caua sa se imbunatateasca controlul riscurilor stabilite,mai departe exista o crestere a presiunii politice pentru controalele sporite ca un mecanism care sustine confidenta consumatorului in siguranta proviizilor urmarind numeroase "avertismente"alimentare.
Conceptul HACCP se refera la asigurarea calitatii (sigurantei) produselor alimentare din punct de vedere microbiologic si fizio-chimic.Metoda permite identificarea si analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale proceselor de productie.Conceptul HACCP se refera la asigurarea calitatii bunurilor alimentare,definirea mijloacelor necesare controlului acestora,asigurarea ca acestea sunt aplicate in mod eficient.

Sistemul HACCP este recunoscut peste tot in industria alimentara ca o abordare eficienta in obtinerea unor produse bune, in asigurarea unei igiene corespunzatoare si a unor tehnici de productie care vor conduce in final la o siguranta corespunzatoare a produselor alimentare.Acest sistem stabileste proceduri de control pentru identificarea punctelor critice de control si monitorizare la nivelul intregii productii.

Conceperea sistemului HACCP ca o masura de prevenire a contaminarii alimentelor, va duce la scaderea costurilor de productie,in opozitie cu incercarile de distrugere sau reconditionarea unui produs conform cerintelor specificate.Analiza riscurilor,in punctele critice de control(HACCP) este un sistem stiintific de management al sigurantei in consum a produselor alimentare.

Este o metoda sistematica,interactiva de identificare,evaluare si control al riscurilor asociate produselor alimentare.Sistemul este utilizat de personalul implicat in circuitul alimentelor pentru planificarea si instituirea procedurilor proiectate in scopul de a preveni, elimina sau reduce la niveluri acceptabile riscurile care ar putea afecta siguranta alimentelor.

Monitorizarea HACCP este realizata prin utilizarea unor indicatori foarte usor masurabili.Concentrarea eforturilor de monitorizare pe acesti indicatori masurabili confera o scadere a costurilor in comparatie cu luare de probe si testarea produselor care sunt mai scumpe si care nu pot oferi de fiecare data rezultatele asteptate.Monitorizarea este foarte importanta mai ales in descoperirea germenilor patogeni din produse care apar intamplator si care necesita testari ale acestor produse la costuri foarte ridicate.

Implementarea sistemului HACCP in cadrul unei unitati de industrie alimentara, presupune ca prima etapa, formularea Politicii sigurantei alimentare, care cuprinde obiectivele ce urmeaza a fi realizate, intr-o anumita perioada de timp, care sa particularizeze, activitatea unitatii, fata de alte perioade si fata de alte unitati din acelasi sector, in conditiile unei economii de piata caracterizata printr-o concurenta puternica.

Politica sigurantei alimentare se elaboreaza de catre conducerea executiva sau de catre proprietarii firmei, se semneaza de catre autoritatea competenta, se difuzeaza pentru a fi cunoscuta, inteleasa,implementata si mentinuta la toate nivelurile unitatii respective.

Pentru elaborarea unei politici adecvate privind asigurarea sigurantei alimentare pentru toate activitatile si produsele ce se realizeaza intr-o unitate de industrie alimentara trebuie sa se analizeze in mod obiectiv urmatoarele elemente:
- care este profilul de activitate;
- produsele din nomeclatorul de produse si cui se adreseaza produsele;
- care este rolul si locul societatii in lantul agroalimentar;
- care sunt caracteristicile produselor unitatii;

- care sunt obligatiile legale privind siguranta alimentelor pentru produsele fabricate;
- ce asteapta clientii firmei de la produsele firmei;
- care sunt standardele pe care le respecta unitatea;
- cum se vor realiza obiectivele stabilite in relatii cu: furnizorii, clientii, colaboratorii proprii;

S.C. MILKA S.R.L. are ca obiect de activitate fabricarea ciocolatei, destinata consumatorilor de toate varstele.Societatea isi propune ca produsele sa fie sigure din punct de vedere igienic si al inocuitatii.Avand in vedere cerintele nationale si europene privind siguranta alimentelor am luat decizia de a implementa un sistem de siguranta a alimentului bazat pe metoda HACCP pana la data de 6.06.2011 in sectia de productie.

Pentru a pune pe piata produse sigure, fara riscuri potentiale fizice, chimice, biologice, care sa satisfaca cerintele consumatorilor si sa duca la cresterea increderii acestora in produsele societatii noastre, am stabilit urmatoarele obiective:
- lipsa reclamatiilor din partea consumatorilor pentru cazuri de contaminari fizice, chimice, biologice ale produselor noastre;
- reducerea cu 10% a reclamatiilor privind calitatea produselor;

Pentru proiectarea si implementarea sistemului HACCP prin decizia nr. 1754 din 1998 am numit echipa HACCP, liderul, secretarul echipei care vor actiona pentru organizarea activitatilor conform reglementarilor in vigoare.Tot personalul S.C. MILKA S.R.L. va participa la punerea in practica a planului HACCP si va fi instruit periodic pentru constientizarea cu privire la rolul lor in implementarea si eficientizarea sistemului HACCP.Conducerea societatii va asigura resursele si conditiile necesare pentru realizarea deciziei luate privind proiectarea si implementarea sistemului de management HACCP.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.