Implementarea strategiilor de dezvoltare locala

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.60 / 10
Downloads: 811
Autor: Floriana
Dimensiune: 31kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Implementarea strategiilor de dezvoltare locala
Masura „implementarea strategiilor de dezvoltare locala”
1. Denumirea masurii
Implementarea strategiilor de dezvoltare locala
2. Codul masurii 41
411 – Competitivitate
413 – Calitatea vietii/Diversificarea economiei rurale
3. Baza legala
Art. 63 a din Regulamentul Consiliului nr. 1698/2005 privind sprijinul acordat pentru dezvoltare rurala prin FEADR
Punctul 5.3.4.1 din Anexa II a Regulamentului Comisiei nr. 1974/2006 ce stabileste reguli detaliate de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1698/2005 privind sprijinul acordat pentru dezvoltare rurala prin FEADR
Referat despre Implementarea strategiilor de dezvoltare locala
4. Obiective

Îmbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si forestier si îmbunatatirea calitatii vietii / diversificarea economiei rurale poate fi realizata prin implementarea la nivel local a strategiilor integrate de catre parteneriate public-private numite Grupuri de Actiune Locala.

5. Axele – masuri finantate de axa Leader
Grupurile de Actiune Locala vor putea implementa masuri din axele 1 si 3, cu accent pe actiunile cu caracter inovativ pentru respectiva zona, cum ar fi solutii noi la probleme vechi, produse noi, o noua organizare, o noua piata, modernizarea formelor traditionale prin aplicarea de noi tehnologii, etc.

Masuri:
Axa 1
- Actiuni de pregatire profesionala si informare, incluzand difuzarea de cunostinte stiintifice si practici inovatoare persoanelor angrenate în sectoarele agricol, alimentar si silvic (111)
- Utilizarea serviciilor de consultanta de catre fermieri si proprietarii de paduri (114)
- Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (123)

Axa 3
- Diversificarea catre activitati non-agricole (311) + Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi cu scopul de a promova antreprenoriatul si a dezvolta produse economice (312)
- Încurajarea activitatilor turistice (313)
- Servicii de baza pentru economie si populatia rurala (321) +
Reînnoirea si dezvoltarea satelor (322)1 + Conservarea si actualizarea mostenirii rurale (323)

Beneficiarii sunt aceia prevazuti de fiecare masura (din cele 2 axe) în parte. Cheltuielile eligibile vor fi cele prevazute de fiecare masura în parte, cu anumite exceptii. Proiectele ce vor fi implementate prin axa Leader vor fi proiecte mici care vor trebui sa respecte un plafon de maxim 100,000 euro, finantare FEADR, iar valoarea totala a investitiei nu va depasi 300,000 euro .

6. Procedura si calendarul de selectie a GAL-urilor
Lansarea oficiala a procesului de selectie al GAL-urilor va începe dupa aprobarea PNDR 2007-2013 de catre Comisie. Procesul de selectie, cuprinzand lansarea apelului de candidatura, depunerea documentelor, evaluare si selectie a grupurilor va fi realizata în timp pentru implementarea programului. Procedura de selectie va fi deschisa tuturor zonelor rurale, parteneriatelor si grupurilor existente. Astfel, un prim apel pentru candidatura va fi lansat în 2008 si va viza selectarea primelor Grupuri de Actiune Locala, asa numitele „GAL-uri pilot”. Aceste GAL-uri vor reprezenta un bun exemplu al practicii de dezvoltare locala si vor sprijini procesul de instruire care vizeaza selectarea în maxim trei ani de la abrobarea PNDR, a aproximativ 80 de GAL-uri. .

a) Autoritati responsabile
Autoritatile responsabile de implementarea axei LEADER în Romania sunt:
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - Autoritate de Management pentru PNDR
Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – autoritate pentru implementarea tehnica si financiara a masurilor

b) Criterii de eligibilitate (obligatorii)
- existenta unui parteneriat format din diversi actori publici si privati reprezentativi. La nivelul luarii deciziilor partenerii economici si sociali, precum si alti reprezentanti ai societatii civile trebuie sa reprezinte peste 50 % din parteneriatul local
- populatie 5.000 – 150.000 locuitori (densitate 150 loc. / km2)
- spatiul rural definit conform legislatiei în vigoare, la care se adauga orasele de pana la 30000 de locuitori
- strategie integrata care sa cuprinda actiuni din cel putin o axa a FEADR
- elaborata la nivel local de membrii parteneriatului
Verificarea criteriilor de eligibilitate va fi realizata de Autoritatea de Management.

c) Criterii de selectie – vor viza 3 aspecte parteneriatul, teritoriul, strategia

Parteneriatul
- calitatea parteneriatului,

Teritoriul
- omogenitate geografica, economica si sociala
- resurse umane, financiare, naturale suficiente pentru implementarea unei strategii

Strategia
- descrierea strategiei,
- evaluarea coerentei strategiei cu planul de dezvoltare al teritoriului si calitatea strategiei,
- complementaritatea aspectelor teritoriului: implicarea teritoriului, suprafata teritoriului, o analiza SWOT a teritoriului,
- realismul planului de finantare,
- activitati de cooperare
- procedura pentru implementarea planului de dezvoltare

Aceste criterii vor respecta în general liniile stabilite de Comisia Europeana, la care se vor adauga criterii în functie de specificul national care vor fi elaborate în colaborare cu reprezentantii Directiilor judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Comitetul de Monitorizare al PNDR va aproba aceste criterii de selectie.

c) Comitetul de selectie
- Membrii Comitetului vor fi reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, universitati, mediul academic precum si experti externi.
- Presedintele Comitetului National de Selectie va fi ales la nivel de secretar de stat / director din cadrul MAPDR – DGDR.
- Observatorii procesului de selectie vor fi reprezentanti ai societatii civile si partenerii economici si sociali.

d) Stabilirea rezultatelor în urma selectiei
In urma analizarii dosarelor de candidatura participante la selectia nationala, Comitetul National de Selectie va face publice rezultatele obtinute pe site-ul ministerului si în presa.

7. Numarul indicativ de GAL-uri în Romania
Analizand situatia sociala, economica, si geografica raportata la suprafata si numarul de locuitori eligibili, la alocarea financiara prevazuta pentru axa LEADER, si avand în vedere lipsa de experienta în implementarea acestui tip de abordare întrucat nu a mai fost implementat anterior, putem estima orientativ ca în urma celor 2 sau 3 apeluri de selectie vor rezulta un numar de 80 GAL-uri ce vor acoperi aproximativ 70% din spatiul rural.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.