Implementarea tehnologiilor de varf in administratia publica

Trimis la data: 2010-04-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: Teo Marin
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In contextul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, administratia publica trebuie sa-si ia propriile masuri de restructurare, modernizare si chiar de regandire a rolului si modului de functionare, in special in conditiile cerute de societatea informationala. Pentru ca societatea informationala sa aduca beneficii tuturor, ea trebuie sa se dezvolte intr-un cadru national care sa raspunda cerintelor locale, in corelatie cu mediul regional national si international.
Pentru administratia publica se are in vedere crearea de mijloace electronice care sa usureze procesul de informatizare a structurilor administrative si a actorilor cu care acestea intra in contact. Astfel, se au in vedere utilizarea de centre publice de informare pe cale electronica a cetatenilor, inclusiv utilizarea de chioscuri cu ecrane senzitive, ghisee unice (one-stop-shop), carduri electronice mono sau multifunctionale, raportari financiare pe cale electronica, e-mail, pagini web, licitatii electronice, semnatura digitala, videoconferinte, vot electronic, orase digitale, retele civice etc. Si, nu in ultimul rand, guvernare on-line.

Impactul extraordinar al TIC isi pune amprenta asupra intregii vieti economice, sociale si culturale, guvernand practic toata lumea moderna. Prefixul e pune in evidenta una dintre cele mai importante facilitati oferite omenirii de reteaua Internet: capacitatea de a comunica dincolo de granite, de timp si spatiu, adica de a crea asa numitele comunitati electronice /comunitati virtuale. In aceste conditii se manifesta si in administratia publica tendinta de trecere de la informatica individuala, la informatica de grup.

Nevoia integrarii in munca administrativa si de birou a tehnicilor moderne de comunicatie si prelucrare automata a datelor, in scopul cresterii calitatii acesteia a condus la consacrarea unui nou termen, cel de birotica. Rolul acesteia il reprezinta automatizarea activitatilor de birou prin folosirea tehnicilor, conceptelor si produsele informatice adecvate operatiilor ce vizeaza prelucrari elementare de date, editari de documente, reprezentari grafice, prelucrari multimedia. Sistemele informationale vor avea, un impact profund asupra caracterului muncii umane, fizice si intelectuale, cu implicatii sociale si economice.

Munca intelectuala va fi degrevata de operatii cu caracter de rutina care necesita un efort indelungat, influentand in mod pozitiv procesele de conducere si decizie.Ritmul rapid si incremental al dezvoltarii tehnologiei informatie si comunicatiilor (TIC) a determinat aparitia noii economii, digitala, care tinde sa se globalizeze. Economia digitala este caracterizata de mutatii radicale in natura muncii si a relatiilor de munca, cu implicatii profunde asupra stilurilor de munca si viata ale oamenilor. Piata muncii a cunoscut in ultimul deceniu o dezvoltare puternica, tinzand si ea sa se globalizeze.

Telelucrul, teleactivitatile, telesocializarea etc., reprezinta activitati moderne, caracteristice unei societati informationale bazate pe cunoastere. Ca o alternativa pentru munca prestata, la un anumit sediu fix de lucru, a aparut biroul virtual (telemunca). Biroul Virtual este un serviciu ce permite configurarea personalizata, pentru fiecare utilizator a tuturor activitatilor care se desfasoara la birou: agenda, calendar, activitati, intalniri, sarcini, gestiune documente, forum, chat, mail etc. Pentru posesorii de telefoane mobile, aceste servicii pot fi disponibile si pe WAP (Wireless Application Protocol).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.